Υπουργείο Υγείας προς τους πολίτες: Τι να κάνετε για να προστατευτείτε από τον κοροναϊό

Τους βασικούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούν όλοι οι πολίτες προκειμένου να περιορισθεί όσο είναι δυνατόν η πιθανότητα μεταφοράς του κοροναϊού. Κανόνες που συνήθως πρέπει να τηρούνται και στις περιπτώσεις για τη προστασία από τη γρίπη. Άλλωστε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι ο κοροναϊός προσομοιάζει με τον ιό της γρίπης και κάπως έτσι θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Ωστόσο οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να έχει περάσει ήδη τα ελληνικά σύνορα και απλά να μην το γνωρίζουμε. Γι αυτό και οι κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας έχουν ως εξής:

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

ΣΧΟΛΙΑ