Ο χυμός που αλλάζει τη δράση των φαρμάκων

O Aμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ότι τα φάρμακα δεν πρέπει να τα καταπίνουμε με ένα συγκεκριμένο χυμό.

Η δρ. Shiew Mei Huang, αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Κλινικής Φαρμακολογίας του FDA, δήλωσε ότι “οι οδηγίες για ορισμένα φάρμακα πρέπει να περιλαμβάνουν και προειδοποιήσεις για τη λήψη των φαρμάκων μαζί με χυμό ή κομμάτια γκρέιπ φρουτ”.

«Ο χυμός γκρέιπφρουτ, από μόνος του, είναι καλός όταν αποτελεί μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά”, λέει ο δρ. Scott McDougall, συνιδρυτής και διευθυντής του The Independent Online Pharmacy, και συνεχίζει: «Ωστόσο, όταν το γκρέιπφρουτ λαμβάνεται με κάποια φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα«.

Ο λόγος είναι ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ένα φάρμακο εισέρχεται και παραμένει στον οργανισμό

Σύμφωνα με τον FDA, πολλά φάρμακα διασπώνται ή μεταβολίζονται στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια ενός ενζύμου που ονομάζεται CYP3A4. Ο δρ. McDougall λέει ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ σταματά την λειτουργία αυτού του ενζύμου, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αυτό χρησιμοποιεί το ένζυμο CYP3A4.

Ορισμένα από τα φάρμακα που αλληλεπιδρούν αρνητικά με τον χυμό γκρέιπφρουτ περιλαμβάνουν:

φάρμακα στατίνης για την μείωση της χοληστερόλης
φάρμακα για την υπέρταση
φάρμακα κατά του άγχους, ακόμη και
αντιισταμινικά
Μιλήστε με τον γιατρό σας και διαβάστε τις οδηγίες ενός φαρμάκου προτού το πάρετε μαζί με χυμούς φρούτων

«Η σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο, το φάρμακο και την ποσότητα του χυμού γκρέιπφρουτ που πίνετε. Μιλήστε με τον γιατρό, τον φαρμακοποιό σας ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και διαβάστε οποιεσδήποτε πληροφορίες παρέχονται με το φάρμακο» προτείνει ο FDA.

ΣΧΟΛΙΑ