Ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός παιδιών και εφήβων στη Μόρια

Σε μαζικό εμβολιασμό στα παιδιά και τους εφήβους που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου προχωρά  ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Οι νεαροί κάτοικοι της Μόριας θα υποβληθούν σε εμβόλια MMR κατά της ερυθράς, της ιλαράς και της παρωτίτιδας και σε PCV, κατά του πνευμονιόκοκκου.
Οι εμβολιασμοί θα διαρκέσουν πέντε μέρες, από την Τρίτη (10/12) έως και το Σάββατο (14/12). Τη χορήγησή τους θα πραγματοποιήσουν κοινά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και των Γιατρών του Κόσμου με την υποστήριξη του Ελληνικού Στρατού.

Ο μεγαλύτερος μαζικός εμβολιασμός

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό των ευαίσθητων ομάδων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Αφού ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μαζικό εμβολιασμό που έχει υλοποιηθεί σε Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης, καθώς θα έχει εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ της Μόριας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σε ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι «στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στα ΚΥΤ και στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων & Μεταναστών, πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 30/11/2019 έως και 04/12/2019 εμβολιασμοί στα ΚΥΤ της Λέσβου (εμβολιασμός 600 παιδιών με MMR) και της Χίου (εμβολιασμός 450 παιδιών MMR και 200 με PCV)».

Γνωστοποιεί επίσης, την παραχώρηση δωρεάν 2.000 εμβολίων MMR στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, έπειτα από αίτημά τους, προκειμένου να προβούν σε εμβολιασμό παιδιών στη Μόρια.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί αποδεδειγμένα μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, σχεδόν τρία εκατ. θάνατοι, ανά την υφήλιο και 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία» καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

ΣΧΟΛΙΑ