Vegan κεφτεδάκια μανιταριών

Υλικά για το τσιγάρισμα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στη μέση και σε φέτες
  • 300 γρ. μανιτάρια portobello ή άσπρα κομμένα σε φέτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες

Κεφτεδάκια

  • 2 κούπες βρώμη (νιφάδες)
  • 2 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο
  • 3 φέτες ψωμί τρίμμένες στο blender ή βρεγμένες και πολύ καλά στιμμένες
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 4 κ.σ. σόγια σως
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για τα κεφτεδάκια (συν ακόμη 6 κ.σ. για το τηγάνισμα)
  • 4 κ.σ. ούζο
  • 1 κ.σ. κόκκινο ξύδι
  • 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο (ή μισή κούπα φρέσκο ψιλοκομμένο)
  • ½ κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ¼ κ.γ. φασκόμηλο πολύ καλά τριμμένο (προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. τριγωνέλλα σκόνη (τσιμένι) (προαιρετικά – αν δεν έχετε δεν πειράζει, αλλά δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα)
  • αλάτι και πιπέρι

Σοτάρισμα

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το κύμινο και την πάπρικα σε τηγάνι και μετά σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μετά από 3 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο.
  • Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά (περίπου 7 λεπτά). Προσοχή να μην αρπάξει το σκόρδο και πικρίσει.

Κεφτεδάκια

  • Βάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στο multi ή στο μπλέντερ και το χτυπάμε για λίγο. Θέλουμε να γίνουν όλα μικρά κομμάτια, αλλά όχι πουρές.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα από το multi (ή το μπλέντερ) με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν το μείγμα είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε βρώμη. Δεν θέλουμε να είναι πολύ στεγνό για να βγουν αφράτα.
  • Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια μεγέθους μικρής μπουκιάς (βοηθάει να αλείφουμε τις παλάμες μας με νερό ή λάδι).

Τηγάνισμα

  • Στο ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο ανά τηγανιά (θα βγουν περίπου 3 τηγανιές) και ζεσταίνουμε σε μέτρια, ελάχιστα προς υψηλή, θερμοκρασία.
  • Βάζουμε στο τηγάνι περίπου 16 κεφτεδάκια και τα αφήνουμε δύο λεπτά να πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά, χωρίς να τα κουνάμε. Τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα γύρω γύρω. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και για τα υπόλοιπα κεφτεδάκια.

ΣΧΟΛΙΑ