Χειμωνιάτικα λαχανικά στη γάστρα με κύμινο και πορτοκάλι

Το πιάτο συνοδεύει τέλεια κάθε ψητό κρέας ή ψάρι

Υλικά

  • 1 μεσαίο λάχανο λευκό
  • 3 βολβούς παντζαριών
  • 3 γογγύλια
  • 6 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 6 καρότα baby
  • 10 ml σησαμέλαιο
  • 100 γρ. κάσιους ανάλατα
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 80 ml έ.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα.

Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και σε ξύλο κοπής κόβουμε τα γογγύλια και τα παντζά-ρια κυδωνάτα στα 6, βγάζουμε τα φύλλα από το λάχανο (τα 2/3) και κρατάμε την καρδιά του. Την κόβουμε στα 6, χωρίς να κόψουμε τη βάση του για να μη διαλυθεί, και το βράζουμε σε νερό για 4 ́ (τα υπόλοιπα φύλλα τα χρησιμοποιούμε για σαλάτα).

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα βάζουμε στη γάστρα όλα μαζί, προσθέτουμε το σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη γάστρα και το λάχανο, περιχύνουμε καλά με τη μαρινάδα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνου-με για 40 ΄.

Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα κάσιους και ψήνουμε για 15 ́ ακόμη, μέχρι να πάρουν χρώ-μα. Σερβίρουμε με επιπλέον ελαιόλαδο.

ΣΧΟΛΙΑ