Ραγού αλά σισιλιάνα

Μοναδική νοστιμιά

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 750 γρ. χοιρινά λουκάνικα, μόνο το εσωτερικό του κιμά
  • 150 γρ. πανσέτα, σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια, σε κύβους
  • 6 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμμένo
  • 1 μέτριο καρότο, σε κύβους
  • 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κουτ. γλυκού ξηρές νιφάδες τσίλι
  • ½ κουτ. γλυκού σπόρους μάραθου
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 400 ml κόκκινο κρασί
  • 600 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κονσέρβα 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 3 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2 κλωναράκια ρίγανη
  • 400 γρ. ταλιατέλες
  • 60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τον κιμά από τα λουκάνικα και την πανσέτα και τηγανίζετε 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι, τη δάφνη, τις νιφάδες τσίλι και τους σπόρους μάραθου και αφήνετε να βγάλουν τα αρώματα τους για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσουν.

  • Συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά ανακατεύοντας κάθε λίγο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να καραμελώσουν ελαφρά. Προσθέτετε τον πελτέ και το κόκκινο κρασί και αφήνετε να σιγοβράσει.
  • Συμπληρώνετε στο ζωμό τις ντομάτες από την κονσέρβα, το δενδρολίβανο και τη ρίγανη και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έχετε μια πυκνή σάλτσα.
  • Βράζετε τις ταλιατέλες, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίζετε και αλατοπιπερώνετε. Χωρίζετε σε βαθιά πιάτα και περιχύνετε με ελαιόλαδο. Προσθέτετε μια κουταλιά ραγού από πάνω, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε με παρμεζάνα.

ΣΧΟΛΙΑ