Πόσες προκαταβολές συντάξεων θα πληρωθούν και πότε

Σε δύο μεγάλες ”δόσεις” θα πληρωθούν φέτος οι προκαταβολές συντάξεων, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν το λιγότερο στις 150.000, για αντίστοιχο πλήθος συνταξιούχων.
Η πρώτη μεγάλη ”δόση” σχεδιάζεται να καταβληθεί λίγο πριν το Πάσχα, δηλαδή πριν τις αρχές Μαΐου και θα αφορά όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για οριστική σύνταξη, ενώ η δεύτερη ”δόση” θα αρχίσει να ”τρέχει” εντός του επόμενου μήνα και θα αφορά όσους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης εφεξής.

Η πρώτη “δόση”
Πιο αναλυτικά, η πρώτη ”δόση” θα περιλαμβάνει την πληρωμή της προκαταβολής σύνταξης σε τουλάχιστον 75.000 συνταξιούχους (οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης έως 15 Μαρτίου 2021), μαζί και τα αναδρομικά τους.

Κατά το μέγιστο, θα πληρωθεί προκαταβολή σε 105.000 συνταξιούχους, σε περίπτωση που το σύνολο όσων επαγγελματιών και αγροτών χρωστάνε στα ταμεία (τέως ΟΑΕΕ, τέως ΟΓΑ, τέως ΕΤΑΑ) κατεβάσουν τις οφειλές τους κάτω από το προβλεπόμενο όριο (20.000 ευρώ για τον τ. ΟΑΕΕ, 15.000 για τον τ. ΕΤΑΑ και 6.000 για τον τ. ΟΓΑ). Αφορά τους συνταξιούχους αυτούς (πλην δημοσίου, κατοίκων εξωτερικού και όσων χρωστούν πάνω από τα προβλεπόμενα ανά ταμείο όρια) έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για οριστική σύνταξη, αλλά δεν έχουν λάβει προσωρινή.

Καταθέτοντας στην ειδική πλατφόρμα του e-EΦΚΑ, έως 31 Μαρτίου αίτηση προκαταβολή σύνταξης, θα λάβουν –βάσει σχεδιασμού του Υπ. Εργασίας– την προκαταβολή πριν το Πάσχα, μαζί και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον μήνα αίτησης για οριστική σύνταξη έως και τον τρέχοντα μήνα.

Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος αναμονής των παραπάνω συνταξιούχων, σύμφωνα με στελέχη των Ταμείων, φτάνει τους 18 μήνες, το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών, θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τον Απρίλιο και κάθε μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής σύνταξής τους, οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα την προκαταβολή των 360 ευρώ – 384 ευρώ, προσθέτοντας ένα ακόμα δημοσιονομικό βάρος κοντά στα 270 εκατ. ευρώ κάθε μήνα έως τέλος του 2021.

Η δεύτερη “δόση”
Η δεύτερη ”δόση” θα αφορά στις πληρωμές προκαταβολών συντάξεων σε όσους ασφαλισμένους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 16 Μαρτίου και έπειτα και μαζί, αίτηση προκαταβολής σύνταξης. Κατά τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, οι νέες αιτήσεις (δηλ. εκείνες που θα κατατεθούν από τις 16 Μαρτίου και έπειτα) θα ανέλθουν τουλάχιστον στις 75.000, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις θα φτάσουν τις 90.000. Το κόστος πληρωμής των προκαταβολών, οι οποίες θα προκύψουν από τις από εδώ και στο εξής αιτήσεις, κάθε μήνα υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ (για 75.000 νέες αιτήσεις), ενώ στο 9μηνο Απριλίου -Δεκεμβρίου 2021, φτάνει τα 270 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών των προκαταβολών συντάξεων για τους έως τις 15 Μαρτίου 2021 αιτούντες σύνταξης, το κόστος της πληρωμής (κάθε μήνα) των προκαταβολών στους συνταξιούχους αυτούς αλλά και των προκαταβολών στους συνταξιούχους που θα απαιτούνται από τις 16 Μαρτίου σύνταξη (και προκαταβολή) φαίνεται πως φτάνει στα 1, 040 δισ. ευρώ.
Αντιδράσεις από υπηρεσιακά στελέχη
Στην όλη διαδικασία της προκαταβολής σύνταξης, το μεγάλο “αγκάθι” παραμένει το φαινόμενο των απορριπτικών αποφάσεων.

Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, με δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως “αν δείτε την υπουργική απόφαση (σ.σ. για την προκαταβολή σύνταξης) την έχω υπογράψει εγώ και η γεν. γραμματέας του υπουργείου. Δεν την υπέγραψε κανένας από την ιεραρχία του υπουργείου”.

Και αυτό λόγω των αντιδράσεων υπηρεσιακών στελεχών, οι οποίοι -σύμφωνα με πηγές του Capital.gr- υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνει “σοβαρός έλεγχος” των αιτήσεων προκαταβολής σύνταξης και “ακριβής διασταύρωση” μεταξύ της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης και αίτησης προκαταβολής σύνταξης.

ΣΧΟΛΙΑ