Γιορτές τέλος! Έρχεται η Blue Monday – Πότε πέφτει και πώς θα την ξεπεράσετε

Η ιδέα της “μελαγχολικής Δευτέρας” (Blue Monday) «γεννήθηκε» το 2005 από τον ακαδημαϊκό Δρ Κλιφ Αρνάλ, ο οποίος χρησιμοποίησε μια εξίσωση, για να αποδείξει ότι η μέρα αυτή έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο.
Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Φέτος, η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου πέφτει στις 20 Ιανουαρίου.

Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na) και είναι ο παρακάτω:

Ο υπολογισμός βασίστηκε στον άδειο τραπεζικό λογαριασμό μετά τις γιορτές, στον κακό καιρό του Γενάρη, τον (πολύ) χρόνο μέχρι τις επόμενες γιορτές, στην αύξηση των αιτήσεων διαζυγίου και σε άλλα…Το αποτέλεσμα της εξίσωσης… η «Blue Monday». Ο μαθηματικός του τύπος εμπεριέχει τα χρέη, τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν και τις γιορτές που πέρασαν, για να στηρίξει την άποψή του για την «Blue Monday».

Υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η Bρετανή οικονομολόγος Τζέιν Κλάρκ, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους, και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.
Επίσης η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται – εκτός από τον καφέ – στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, καθώς είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

Η πλειονότητα, ωστόσο, των επιστημόνων θεωρεί ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από τους μαθηματικούς, που τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες». Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, ο όρος «Blue Monday» προέρχεται από την «Blauer Montag» του Μεσαίωνα. Αυτή ήταν παραδοσιακά η μέρα ξεκούρασης των ανθρώπων, που εργάζονταν ως βαφείς υφασμάτων. Εκείνη την εποχή οι τεχνίτες χρησιμοποιούσαν φυσικά χρώματα και συνήθιζαν να βάφουν τα υφάσματα την Κυριακή, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν τη Δευτέρα.

Η χημική αντίδραση που προκαλούσε ο αέρας και το διάλυμα έκανε το ύφασμα μπλε. Όσο στέγνωνε το ύφασμα, οι τεχνίτες δεν είχαν να κάνουν τίποτε άλλο από το να περιμένουν. Έτσι η Δευτέρα μετατράπηκε σε αντιπαραγωγική μέρα και μέρα ξεκούρασης.
Για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να περάσουμε την Blue Monday οι ειδικοί συμβουλεύουν:

Βάλτε νέους στόχους
Σκεφτείτε τις επόμενες διακοπές
Φάτε ένα πλούσιο πρωινό
Κάνετε μια ωραία πρωινή βόλτα
Δείτε ένα φίλο
«Ξεκολλήστε» από τα social media
Κάνετε μια βόλτα στα μαγαζιά
Κοιμηθείτε νωρίς
Μην πιείτε πολύ

ΣΧΟΛΙΑ