Πάτρα: Το πλήρωμα 94 βραβεύτηκε στο καρναβάλι για “κλεμμένη” στολή

Αντέγραψαν τη στολή απο το Καρναβάλι της Βενετίας

Εντυπωσιακή μεν… αλλά πιστή αντιγραφή των «λουομένων του Σενεγάλια»

Η είδηση «έσκασε» σαν βόμβα, στους καρναβαλικούς κύκλους της Πάτρας και ειδικά στα μέλη των πληρωμάτων που συμμετέχουν στον Κρυμμένο Θησαυρό και που κάθε χρόνο ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να έχουν τις καλύτερες στολές και τις καλύτερες εμφανίσεις! Η στολή του πληρώματος 94 (Πέτρος Ψωμάς) που όντως εντυπωσίασε στο Πατρινό Καρναβάλι (και στις δύο παρελάσεις) ήταν αντιγραφή (ακριβές copypaste) από το Καρναβάλι της Βενετίας 2016 το οποίο έγινε… λίγους μήνες πριν! Η στολή ήταν τόσο ιδιαίτερη και όμορφη που μέχρι και αθηναϊκά sites την προέβαλαν σε εκτενή τους φωτορεπορτάζ.

Η στολή του πληρώματος του πιο διάσημου καρναβαλιού της Ευρώπης είχε τον τίτλο «il bagnanti di Senigallia” (οι λουόμενοι του Σενιγάλια). Το Senigallia είναι μία παραθεριστική περιοχή στην περιφέρεια της Ανκόνα, ιδιαίτερα διάσημη για τις παραλίες της.

Προφανώς κάποια μέλη του πληρώματος 94 εντυπωσιάστηκαν (και δικαίως) από την συγκεκριμένη στολή και την αντέγραψαν! Και φυσικά αυτό δεν είναι διόλου «μπεμπτό», όμως οι διαμαρτυρίες έγκεινται στο ότι το 94 βραβεύθηκε με το δεύτερο βραβείο ως «Πατρινό πρωτότυπο θέμα» (και όχι ως Βενετσιάνικο). Λίγο έλειψε δε να πάρει και το πρώτο βραβείο, αλλά αυτό δόθηκε στο πλήρωμα «Μιχαήλ Αγγελος»! Πήρε επίσης το 4ο βραβείο για την κινητή κατασκευή, και το 1ο για την μικροκατασκευή χειρός! Αναδείχθηκαν δε δεύτεροι (μετά το Zodiac) για την παρουσία τους στην παρέλαση. Η οποία όντως ήταν θεατρικότατη, εκπληκτική και προκάλεσε πολλές θετικές εντυπώσεις. Ωστόσο θα περιμέναμε από τέτοια πληρώματα, καταξιωμένα στο χρόνο και με αναγνωρισιμότητα… αν μη τι άλλο, να «διδάσκουν» καρναβαλικό ήθος.

Ο αρχηγός του πληρώματος Πέτρος Ψωμάς δήλωσε μετά το καρναβάλι σε γνωστό siteτης Πάτρας: «Για τη στολή αρχίσαμε να συζητάμε τον Σεπτέμβριο, αφού πρώτα πραγματοποιήσαμε δύο “Καρναβαλοτάξιδα” σε Βελιγράδι (Σερβίας) και Κότορ (Μαυροβουνίου) που αποδείχτηκαν εκπαιδευτικά και ενημερωτικά. Το Φθινόπωρό μας ήταν άκρως δημιουργικό: ιδέες, συζητήσεις, ψάξιμο, φιγουρίνια, πρόβες, προτάσεις, ψηφοφορίες. Ώσπου καταλήξαμε στην τελική ιδέα για το Πατρινό Καρναβάλι 2017. Η επόμενη φάση απαιτούσε πολλή προσωπική εργασία, συντονισμό, αξιοποίηση ταλέντων, οργάνωση, κόπο. δημιουργία. Επί τρεις μήνες βάφαμε τις στολές, κατασκευάζαμε τα καπέλα και τα αξεσουάρ και ετοιμάζαμε τη συνολική μας παρουσία στις δύο παρελάσεις. Κρατάμε τη συγκίνηση μας για το τελικό αποτέλεσμα, την ανταπόκριση του κόσμου στις παρελάσεις και την ικανοποίηση πως διεκπεραιώσαμε ένα δύσκολο project με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»!

Οι ενστάσεις από άλλα μέλη πληρωμάτων και ενασχολούμενους με το καρναβάλι δεν τίθενται φυσικά για την αντιγραφή. Άλλωστε στο καρναβάλι της Πάτρας πολλοί αντιγράφουν. Αλλά για το ότι εμφανίστηκε ως «πρωτότυπο» και βραβεύθηκε ως «πατρινό πρωτότυπο»! Άρα κάποιο άλλο πλήρωμα με όντως πρωτότυπη στολή… έχασε το βραβείο!

Καρναβάλι Πάτρας

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ