Πάτρα: Απομάκρυνθηκαν πάνω από 600 μετανάστες από Λαδόπουλο και ΑΒΕΞ(ΦΩΤΟ&VIDEO) (ΝΕΟ)

Μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε αστυνομικές υπηρεσίες εκτός Αχαϊας

Νεότερη ενημέρωση

Πάνω από 600 μετανάστες απομακρύνθηκαν από τους δύο άτυπους καταυλισμούς στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου και τις εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ, στην επιχείρηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 5.30 το πρωί, και στην οποία μετείχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες εισήλθαν ταυτόχρονα και στους δύο καταυλισμούς, ενημερώνοντας τους μετανάστες για την επικείμενη απομάκρυνσή τους.

Χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή αντίδραση και με συντονισμένο τρόπο οι 600 περίπου μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε δομές εκτός Αχαΐας, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των εγγράφων τους και η ταυτοποίηση τους.

Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και τέσσερις ανήλικοι για τους οποίους θα ληφθεί εδική μέριμνα, καθώς την επιχείρηση επόπτευαν και οι εισαγγελείς Ανηλίκων Ανθούλα Μπούμπα και Δήμητρα Καπελιαρή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη τόνισε ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα και ανέφερε ότι οι μετανάστες θα οδηγηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων τους.

«Όσοι είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δομές φιλοξενίας. Όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα θα φιλοξενηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες. Η κ. Τσιριγώτη τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους μετανάστες και η επιχείρηση, από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της, εξελίχθηκε απολύτως ομαλά.

Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος ανέφερε, από την πλευρά του, ότι όλα εξελίχθησαν με απόλυτη ομαλότητα τονίζοντας ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα».

«Η Κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της σήμερα ενήργησε την πλήρη εκκένωση ων άτυπων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών. Ευχαριστώ και εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση τηρώντας κατά απόλυτο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών» σημείωσε ο κ. Φιλιππάκος.

Επισήμανε, τέλος, ότι «πρόκειται για ένα θέμα που δεν τελειώνει την επόμενη ημέρα και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία που πρέπει και να μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση και στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Νεότερη ενημέρωση 08.43΄

Απομακρύνθηκαν όλοι οι μετανάστες από του “Λαδόπουλου” και την ΑΒΕΞ, ενώ αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για την επιτήρηση των χώρων.

Η οδός Ακτή Δυμαίων καθώς και οι γύρω δρόμοι, δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία, ενώ αποχώρησαν και οι διμοιρίες των ΜΑΤ που πήραν μέρος στην τεράστια αστυνομική επιχείρηση, από άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

met

Νεότερη ενημέρωση 08.25′

Με την αναχώρηση των τελευταίων λεωφορείων με μετανάστες από την ΑΒΕΞ ολοκληρώνεται η επιχείρηση απομάκρυνσης που στήθηκε από τα ξημερώματα στους δύο άτυπους καταυλισμούς (πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου και ΑΒΕΞ).

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τις 4.20 τα ξημερώματα και σε αυτή πήραν μέρος αστυνομικές δυνάμεις και εκτός Αχαϊας, από Ηλεία, Αρτα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των μεταναστών μεταφέρονται στο Κέντρο Προσφύγων στην Κόρινθο.

Πρώτη ενημέρωση 07.10΄

Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από τους άτυπους καταυλισμούς στο πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου και την ΑΒΕΞ στήθηκε από τα ξημερώματα από την τοπική αστυνομία.

Στην επιχείρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχουν 380 αστυνομικοί, 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, και άνδρες της ΟΠΚΕ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤ. ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

ladopoylos

8001

Από τις εγκαταστάσεις του “Λαδόπουλου” και της ΑΒΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απομακρυνθεί πάνω από 550 μετανάστες, οι οποίοι με λεωφορεία οδηγούνται σε κέντρα φιλοξενίας εκτός Αχαϊας.

2

ΣΧΟΛΙΑ