Τσίπρας: Ο Μπελογιάννης ανήκει σε όλους τους Έλληνες

 

 

Στην ευρύτερη παρακαταθήκη του Νίκου Μπελογιάννη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, που ξεπερνά όπως είπε τα όρια της αριστεράς και του ΚΚΕ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στο σπίτι του αγωνιστή που έγινε μουσείο

 

Τη συμβολική σημασία της μετατροπής του πατρικού σπιτιού του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα σε μουσείο, υπογράμμισε κατά τα εγκαίνια της ειδικής μόνιμης έκθεσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι για την αριστερά ο Μπελογιάννης ήταν ένας ήρωας πιστός στις αρχές του μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως άφησε ευρεία παρακαταθήκη, όχι μόνο για την αριστερά, την ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών. Μία παρακαταθήκη που όπως τόνισε, σήμερα αναγνωρίζει σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Στο δημοκρατικό πλαίσιο χωρούν αντιπαραθέσεις, αλλά τις διεξάγουμε τιμώντας την ιστορία μας και κυρίως κοιταζοντας μπροστά και όχι πίσω, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Έκλεισε δε την ομιλία του για το Νίκο Μπελογιάννη με τους στίχους του Ελύτη και με το εξής μήνυμα: “Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας, αυτό το αίμα είναι δικό τους και δικό μας, αυτή η ιστορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες”.

[embedded content]

Ο Μπελογιάννης νίκησε ηθικά το παρακράτος

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του Νίκου Μπελογιάννη, στην ανάδειξη του σε σύμβολο αντίστασης της Δημοκρατίας και στην πολιτική του κληρονομιά.

Υπενθύμισε ότι ο Μπελογιάννης ήταν ένας από τους φυλακισμένους κομμουνιστές που το ’40 προσφέρθηκαν να πολεμήσουν ενάντια τους Ιταλούς , όμως η δικτατορία το Μεταξά αρνήθηκε και επιπλέον στη συνέχεια τους παρέδωσε δέσμιους στις γερμανικές αρχές κατοχής, επιτελώντας όπως τόνισε ένα εθνικό έγκλημα.

Υπενθύμισε επίσης ότι μετά την αποφυλάκιση του συμμετείχε στην Αντίσταση στην Πελοπόννησο, “όταν αυτοί που αργότερα μεθόδευσαν την εξόντωση του πολεμούσαν στο πλευρό των κατακτητών, στα τάγματα ασφαλείας”.

Για αυτό, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, ο Νικος Μπελογιάννης στη δίκη του είπε την ιστορική φράση “αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από αυτούς που μας κατηγορούν”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πρώτη καταδίκη του Μπελογιάννη ήλθε όταν το σύνολο της κοινής γνώμης και ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου πίστευαν ότι είχε έρθει η ώρα να κλείσει η πληγή του εμφυλίου και να αποκατασταθεί η Δημοκρατία.

Αίτημα όλου του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου ήταν να καταργηθούν τα στρατοδικεία και η θανατική ποινή για πολιτικά αδικήματα, όμως αυτή την απαίτηση αρνήθηκε να την ικανοποιήσει το παρακράτος γιατί ήθελε για τις δικές του επιδιώξεις να συντηρείται το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ώστε οι ξένες παρεμβάσεις να είναι αυτονόητες και η άμυνα να παραμένει φέουδο ξένων δυνάμεων, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

“Για να σπάσει την ασπίδα δημοκρατίας που υψώθηκε για να προστατέψει το Μπελογιάννη, το παρακράτος ανέσυρε την κατηγορία για κατασκοπία και παράλληλα προέβη σε επικοινωνιακή εκστρατεία, που διέδιδε ότι εάν δεν εκτελεστεί θα δυσαρεστηθούν οι Αμερικάνοι και θα διακόψουν τη βοήθεια μέσω του σχεδίου Μάρσαλ”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι ο Μπελογιάννης δεν αρνήθηκε την πολιτική του τοποθέτηση και την ιδεολογία του, αν και θα μπορούσε αυτό να του σώσει τη ζωή, αναφέρθηκε στην ιστορική του απολογία στους αγώνες για ψωμί και ελευθερία και διεκδίκησε το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος στη δημοκρατική ομαλότητα.

Για αυτό, επισήμανε ο κ.Τσίπρας, την έκκληση αποφυλάκισης του υπέγραψαν προσωπικότητες και πέραν της αριστεράς και του κομμουνιστικού κόμματος, όπως ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ζαν Κοκτώ και ο Πάμπλο Πικάσο που ζωγράφισε τον άνθρωπο με το γαρύφαλλο.

Στην Ελλάδα το κύμα αλληλεγγύης ήταν ανάλογο, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ενδεικτικά την “έντιμη και αποφασιστική παρέμβαση” του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, ενός ανθρώπου κάθε άλλο παρά κομμουνιστή και προοδευτικού.

Υπενθύμισε ότι ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου του 1952 πριν ξημερώσει, παραβιάζοντας τη σιωπηλή αρχή να μη γίνονται εκτελέσεις τη νύχτα και τις Κυριακές, μία αρχή που είχαν σεβαστεί ακόμη και οι Γερμανοί, διότι οι εκτελεστές του ήθελαν να προλάβουν τη συνεδρίαση του συμβουλίου χάριτος την επόμενη ημέρα και κατέληξε: “Αυτή ήταν όμως η ηθική ήττα του αντιδραστικού παρακράτους”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι χρειάστηκε να περάσουν τόσες δεκαετίες από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη για να γίνει πραγματικότητα ένα τόσο σημαντικό για τη συλλογική μνήμη, τονίζοντας την πρωτοβουλία του δημάρχου Ηλίδας.

Σημείωσε ότι το δίδαγμα του Μπελογιάννη είναι πως μόνο μία ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία και αφήνει ιστορικό αποτύπωμα, τόνισε ότι εργαζόμαστε κατά διχαστικών κηρυγμάτων και εμφυλίων παθών και έκλεισε λέγοντας: “Νικο σε τιμάμε, Νίκο σε ευχαριστούμε”

[embedded content]

 

Η δικαίωση μια προσπάθειας ετών

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, οι οποίοι θα χαιρετίσουν την έναρξη λειτουργίας της μόνιμης έκθεσης. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα απευθύνει χαιρετισμό και ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα παραστεί και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

[embedded content]
[embedded content]

 

Η οικία Μπελογιάννη δωρήθηκε στον Δήμο Ήλιδας από τον γιο του, ενώ λίγο αργότερα χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Βουλή των Ελλήνων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Δήμου Ήλιδας συνεπικουρούμενου από τον γιο του Νίκου Μπελογιάννη, Νίκο Ν. Μπελογιάννη και τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, πριν από λίγους μήνες, αποφάσισε να συνδράμει στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης στην οικία Μπελογιάννη, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση ιστορικού υλικού που αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, από πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών και συλλογών. Στη Βουλή επίσης δωρήθηκαν από ιδιώτες διάφορα τεκμήρια τα οποία προορίζονται για την Έκθεση.

Η συμβολή της Βουλής στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο αφορά τη λειτουργία του α΄ ορόφου της οικίας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον μουσειολογικό σχεδιασμό, την ιστορική έρευνα, τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα στεγαστεί η Έκθεση, την εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού στο οποίο θα ανατεθεί η λειτουργία της. Το β΄ στάδιο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, αφορά τη διαμόρφωση και λειτουργία του ισογείου της οικίας ως εκθεσιακού χώρου, ώστε να υπάρχει η νοηματική συνέχεια με τον εκθεσιακό χώρο του α΄ ορόφου και να διασφαλίζεται η ιστορική, αισθητική και λειτουργική σύνδεση του συνόλου της οικίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αρχική πρωτοβουλία για τη διατήρηση και την ανάδειξη της ιστορικότητας του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, οφείλεται στον γιο του, που εργάσθηκε για τον σκοπό αυτό επί περίπου δύο δεκαετίες.

 

Πηγή: NEWS 24|7 -Nέα με άποψη, για την Ελλάδα και τον Kόσμο. Blogs, Videos, Πρωτοσέλιδα

ΣΧΟΛΙΑ