Πάτρα: Στα θρανία ξανά από σήμερα με ρίσκο οι μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ,ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ

Η επικείμενη επιστροφή στην …κανονικότητα της σχολικής αίθουσας , από σήμερα (Δευτέρα), για τους μαθητές των Δημοτικών , των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών της Πάτρας, συνοδεύεται από έντονο προβληματισμό, ο οποίος προκαλείται από τρεις παράγοντες οι οποίοι ταλανίζουν τον Δήμο, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
Με δεδομένη την κοινή οδηγία και διαπίστωση, πως το σημαντικότερο «όπλο» για να διασφαλιστεί πως δεν θα διασπαρεί ο κορονοϊός στη σχολική κοινότητα, είναι η καθαρότητα , η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή των συγχρωτισμού, στο προσκήνιο έρχονται θέματα που θέτουν εν αμφιβόλω την δυνατότητα τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου που έχει στείλει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου παιδείας και των συναρμόδιων υπουργείων.
Να σημειωθεί, πως με τα σημερινά δεδομένα, η επίτευξη της απαιτούμενης καθαριότητας στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της Πάτρας, είναι κάτι παραπάνω από επισφαλής, καθώς αντί για τις 185 περίπου μόνιμες καθαρίστριες που απαιτούνται για να εφαρμοστεί, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 135 ενεργές, εκ των οποίων μόνο οι 30 είναι μόνιμες και οι υπόλοιπες 105 συμβασιούχες.
Στην πραγματικότητα για να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής πρέπει πλέον δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Πάτρας, εκτός από το εκπαιδευτικό έργο, να επωμισθούν και καθήκοντα συνεπικουρίας στην καθαριότητα.
Η «εξίσωση» σε ότι αφορά στη λειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων της Αχαϊκής πρωτεύουσας με πιστή τήρηση των κανόνων για την αποφυγή μετάδοσης του covid-19 , γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς η απαιτούμενη για λόγους πρόληψης κατάτμηση των τμημάτων και η διαίρεση τους στα δύο, απαιτεί αύξηση των δασκάλων και των νηπιαγωγών σχεδόν κατά 1/3.
Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν επίσης και με την τήρηση των όσων προβλέπει το πρωτόκολλο υγιεινής, σε σχέση με την κατάσταση των κτιρίων που φιλοξενούν σε πολλές των περιπτώσεων τους μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων της Πάτρας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ενοικιαζόμενα.
Η τήρηση νέων κανόνων ως προς την υγιεινή και την καθαριότητα, αλλά και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, διαμορφώνει την ίδια ώρα νέα δεδομένα και ως προς τα ποσά που απαιτούνται για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και πρώτων υλών, με αποτέλεσμα από το Σεπτέμβρη και μετά να αναμένεται πως θα προκύψει σοβαρό θέμα , καθώς όπως λένε παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας ο κορονοϊός – μέχρι νεοτέρας – ήρθε για να μείνει.
Μπαράζ συναντήσεων Πελετίδη – Πετρόπουλου με φορείς
Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός κοινού πλαισίου, τόσο για την λειτουργία των σχολείων της Πάτρας στη νέα πραγματικότητα , όσο και για την διεκδίκηση κάλυψης των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί, ο Δήμαρχος Πατρέων Κ.Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος παιδείας Τ. Πετρόπουλος, έχουν σε καθημερινή βάση συναντήσεις με παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Πάτρα.
Εκτός από τις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τους εκπαιδευτικούς, τους καθαριστές και τις καθαρίστριες , ακολουθούν συναντήσεις με συλλόγους και ενώσεις γονέων και κηδεμόνων της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σε ότι αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ,θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες συνάντηση με το συντονιστικό των μαθητών.

Διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς

Προκειμένου να μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, οι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Εξήγησε δε, ότι τόσο το μειωμένο ωράριο όσο και η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύσουν μέχρι τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή διαρκεί η σχολική χρονιά.

Μειωμένο ωράριο και στον ιδιωτικό τομέα

Χρήση του μειωμένου ωραρίου θα μπορούν να κάνουν και οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού τομέα, όπως διευκρίνισαν την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Εργασίαςννης Γιάννης Βρούτσης.

Οι υπουργοί εξήγησαν πως για τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφόσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού και για κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας, θα χρεώνονται μία κανονική.

Επίσης έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Η πρώτη μέρα

Την πρώτη ημέρα που θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές, το βασικό μάθημα που θα κάνουν θα είναι αυτό της υγιεινής.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο, σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ προς τα παιδιά.

Οι μικρότεροι μαθητές θα πηγαίνουν σχολείο με τον ίδιο τρόπο με τους μεγαλύτερους: με αποστάσεις, τμήματα των 15 ατόμων, εκ περιτροπής διδασκαλία σε μεγαλύτερα τμήματα, διαφορετικά διαλείμματα και αντισηπτικά. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί καλούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα εφόσον αυτό είναι εφικτό λόγω της ηλικίας των παιδιών.

Τα μέτρα

  • Τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου).
  • Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας, η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
  • Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό.
  • Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.
  • Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
  • Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).
  • Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
  • Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.
  • Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).
  • Και στα δημοτικά σχολεία, υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

ΣΧΟΛΙΑ