Δίκη Χ.Α. -Απολογία Μ. Αρβανίτη: «Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είχε θορυβήσει τον Σαμαράκο»

«Ο εθνικοσοσιαλισμός τα πήγε καλά κοινωνικά αλλά εξετράπη εις ιμπεριαλισμόν»

Με την απολογία του πρώην βουλευτή Αχαϊας Μιχάλη Αρβανίτη ξεκίνησαν χθες οι απολογίες των δεκαοκτώ πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε «Ελλην εθνικιστής, οπαδός του μεγάλου Ιωάννου Μεταξά» και είπε ότι θεωρεί ταπείνωση να απολογηθεί και επιφυλάχθηκε να εκθέσει τα πραγματικά περιστατικά κατά την αγόρευσή του καθώς είναι δικηγόρος. Ωστόσο στη συνέχεια απάντησε σε όσες ερωτήσεις της έδρας έκρινε «ότι χρήζουν απαντήσεως»

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «δεν έχει καμία σχέση με τους ναζί, είναι εξοβελιστέοι αν υπάρχουν τέτοιοι», αλλά τόνισε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στην Γερμανία αλλά εξετράπη εις ιμπεριαλισμόν».

Χαρακτήρισε εφεύρημα τα περί «ταγμάτων εφόδου» στη Χρυσή Αυγή και στυγνό δολοφόνο τον Ρουπακιά για το έγκλημα στην Αμφιάλη.

Στην ερώτηση πώς εξηγεί την παρουσία και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής δίπλα στον Ρουπακιά, ο πρώην βουλευτής αναφέρθηκε στην άνοδο της Χρυσής Αυγής εκείνη την περίοδο λέγοντας πως η απήχηση του κόμματος «είχε θορυβήσει τον Σαμαράκο» που «έκανε τον πολιτικό της Ελλάδος ο απατεωνάκος αυτός» .

Λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί και σε άλλους πολιτικούς της κυβέρνησης Σαμαρά, τον Νίκο Δένδια, τον Μάκη Βορίδη και τον Χαράλαμπο Αθανασίου.

Για το καταστατικό της Χρυσής Αυγής του 1987 -που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και αναφέρεται στην απόλυτη αρχή του Αρχηγού- ο κ. Αρβανίτης το χαρακτήρισε «πλαστό» και είπε ότι αν είχε υποψίες πως «ο Λαϊκός Σύνδεσμος είχε τέτοιες τάσεις έστω και διεργασίες προς τέτοια κατεύθυνση, εγώ θα ήμουν εκτός».

Οι απολογίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, στη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού, όπου έχουν κληθεί οι Χρυσαβαλάντης Αλεξόπουλος και Γεώργιος Γερμενής.

ΣΧΟΛΙΑ