Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για 3 νησιά του Ιονίου

Θα ακολουθήσουν πρόστιμα

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες περιθώριο έχουν για υποβάλουν εμπρόθεσμη δήλωση των ακινήτων τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη. Ο φορέας υπενθυμίζει ότι όσοι πολίτες δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία θα πρέπει να το πράξουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφύγουν την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων, τα οποία ενεργοποιούνται εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.

Σημειώνεται, πάντως, ότι καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους, αλλά αδυναμία αξιοποίησής της, δηλαδή δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους και γενικότερα να προχωρήσουν σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους.

Παράλληλα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, το Ελληνικό Κτηματολόγιο προσθέτει ότι εξακολουθούν να:

  • Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.
  • Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.
  • Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
  • Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015 ‘η να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr.

Πυρετός δηλώσεων τον Νοέμβριο
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων για το 93% της επικράτειας.

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που ξεπεράστηκε ο συμβατικός στόχος του 55% των δηλώσεων, συμπεριλαβανομένων και των εκπρόθεσμων, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την υψηλή ανταπόκριση των πολιτών στην υποχρέωση δήλωσης της ακίνητης ιδιοκτησίας τους εντός των προθεσμιών.

Συγκεκριμένα, τα δηλωθέντα δικαιώματα έφτασαν τις 855.000, ενώ ο μέσος όρος των δηλωθέντων δικαιωμάτων ξεπέρασε το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων.

Σε ποιες περιοχές ολοκληρώθηκε η συλλογή δηλώσεων
Υπενθυμίζεται ότι οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες ολοκληρώθηκε η συλλογή δηλώσεων στις 29 Νοεμβρίου 2019 είναι οι εξής: Καστοριάς, Φλώρινας, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Σάμου, Χίου, Ικαρίας και στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων.

Τις επόμενες εβδομάδες λήγουν σταδιακά και οι προθεσμίες δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήμνου, Λέσβου, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Κτηματολογίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία εμπρόθεσμων δηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας (93%) και εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ