Τραγική κατάληξη: Νεκροί όλοι οι αγνοούμενοι στο ιταλικό ξενοδοχείο

Στους 29 τα θύματα, 11 οι επιζώντες

Η επιχείρηση διάσωσης που παρακολουθούσε εναγωνίως όλη η Ιταλία έφτασε στο δραματικό της τέλος: Αργά τη νύχτα προς Πέμπτη, ανασύρθηκαν και οι τελευταίες δύο σοροί από το ξενοδοχείο Rigopiano, το οποίο χιονοστιβάδα είχε θάψει πριν από μία εβδομάδα μετά τους σεισμούς.

Συνολικά, οι νεκροί είναι 29 και ζωντανοί είχαν βγει 11.

Η χώρα ωστόσο τώρα στρέφεται στη συζήτηση γύρω από την αποτελεσματικότητα της διάσωσης, με αρκετούς να εκφράζουν επικρίσεις για μοιραίες καθυστερήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, ο χώρος των ερευνών είχε γίνει «αποθήκη» σορών: Τα συνεργεία είχαν σταματήσει να βγάζουν ζωντανούς το Σάββατο, και κάθε ανάσυρση έκτοτε ήταν άλλη μία απογοήτευση.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Ρομπέρτο ντελ Ρόσο. Από όσους γλίτωσαν, οι δύο είναι ζωντανοί από τύχη επειδή βρίσκοταν εκείνη την στιγμή στον εξωτερικό χώρο και οι υπόλοιποι εννέα είχαν απεγκλωβιστεί από τα συνεργεία, τα οποία εργάζονταν σε αντίξοες συνθήκες.

Εισαγγελική έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Η εισαγγελία της Πεσκάρα έχει εν τω μεταξύ ξεκινήσει έρευνα κατ’ αγνώστων για πολλαπλή ανθρωποκτόνια από αμέλεια στην υπόθεση.

Επιγραμματικά, εξετάζεται εάν αγνοήθηκαν οι αρχικές κλήσεις για βοήθεια, αν άργησαν να φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης και εάν το ξενοδοχείο έπρεπε να είχε εκκενωθεί πριν χτυπηθεί από τη χιονοστιβάδα.

Σε αυτά ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου κάθε θύματος ξεχωριστά -αν σκοτώθηκαν από την ίδια τη χιονοστοιβάδα ή αποκλειστικά από τον πολυήμερο εγκλωβισμό τους.

Χαρακτηριστικά, ο γιατρός που κάλεσε οικογένεια ενός θύματος, του Γκαμπριέλε Ντ’ Άντζελο, υποστηρίζει ότι από τη νεκροψία που εκείνος διενήργησε διαπίστωσε πως «δεν υπάρχουν σημάδια τραυμάτων ούτε ασφυξίας». «Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, εάν είχε διασωθεί νωρίτερα πιθανότατα θα ζούσε» είπε, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

H εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, η Κριστίνα Τεντεσκίνι, είχε προχωρήσει το απόγευμα της Τετάρτης σε ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία της δικαστικής έρευνας.

Διευκρινίζοντας πως προς το παρόν δεν έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου, η εισαγγελέας υπογράμμισε πως από όσες νεκροψίες είχαν γίνει μέχρι τότε (ήταν έξι), σε καμία αποκλειστική αιτία θανάτου δεν ήταν το κρύο.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θάνατος ήταν ακαριαίος εξαιτίας τραυματισμού, σε ορισμένες άλλες συνέτρεξαν διαφορετικά αίτια, όπως τραυματισμός, υποθερμία ή ασφυξία» είπε.

«Δεν υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το αίτιο θανάτου να ήταν αποκλειστικά η υποθερμία» υπογράμμισε η εισαγγελέας, βάσει των μέχρι τώρα νεκροψιών.

ΣΧΟΛΙΑ