Σαουδική Αραβία: Οργή στα social media για την πριγκίπισσα που ποζάρει στο τιμόνι

Στο εξώφυλλο της Vogue

Σάλος έχει ξεσπάσει στα social media από το εξώφυλλο της αραβικής έκδοσης του περιοδικού «Vogue». Ο λόγος έγκειται στο ότι στο cover του συγκεκριμένου τεύχους, που είναι αφιερωμένο στην κατοχύρωση του δικαιώματος της οδήγησης για τις γυναίκες της χώρας, φιγουράρει στη θέση οδηγού, η πριγκίπισσα της Σαουδικής Αραβίας Χαϊφά μπιντ Αμπντάλα αλ Σαούντ, η οικογένεια της οποίας συλλαμβάνει και φυλακίζει συχνά-πυκνά «παντός είδους και καιρού» ακτιβίστριες _ ναι, ακόμη κι εκείνες που μάχονταν μέχρι προσφάτως για το δικαίωμα στην οδήγηση!

Έτσι, τα social media «βομβαρδίστηκαν» από αιχμηρά σχόλια όσον αφορά στη συγκεκριμένη επιλογή του περιοδικού. «Ποια ήταν η προσφορά της Χαϊφά μπιντ Αμπντάλα αλ Σαούντ, κόρης του βασιλιά Αμπντάλα, στον αγώνα των γυναικών για περισσότερα δικαιώματα;», γράφουν χρήστες του Twitter για να συμπληρώσουν κάποιοι άλλοι: «Η οικογένειά της ήταν αυτή που συνέλαβε ακτιβίστριες που διαδήλωναν στη Τζέντα για τα δικαιώματα των γυναικών και τις κρατά ακόμη φυλακισμένες».

Η Χαϊφά ποζάρει στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους καθισμένη στο τιμόνι ενός πανάκριβου αυτοκινήτου, στην έρημο έξω από την Τζέντα, φορώντας λευκά ρούχα και ασορτί μαντήλα: «Στη χώρα μας υπάρχουν κάποιοι συντηρητικοί που φοβούνται την αλλαγή. Πολλοί δεν έχουν γνωρίσει κάτι άλλο. Προσωπικά, υποστηρίζω με μεγάλο ενθουσιασμό αυτές τις αλλαγές. Είναι εύκολο να σχολιάζεις άλλες κοινωνίες και να θεωρείς πως η δική σου είναι ανώτερη, αλλά ο κόσμος της Δύσης πρέπει να θυμάται πως κάθε χώρα είναι συγκεκριμένη και ξεχωριστή. Έχουμε δυνατά και αδύναμα σημεία αλλά πάντα αφορούν στην κουλτούρα μας, και είναι καλύτερο να προσπαθήσεις να την καταλάβεις παρά να την κρίνεις», επισημαίνει σε συνέντευξή της στο περιοδικό η πριγκίπισσα Χάιφα σχολιάζοντας το διάταγμα που για πρώτη φορά θα επιτρέπει στις γυναίκες να αποκτήσουν άδεια οδήγησης.

Την ίδια στιγμή ωστόσο οι χρήστες του διαδικτύου ζητούν την απελευθέρωση των γυναικών καταδικάζοντας το περιοδικό για έλλειψη ευαισθησίας σχετικά με το θέμα: «Ας βάλουμε μία πριγκίπισσα που ποτέ δεν αγωνίστηκε για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν. Που η οικογένειά της απαγόρευσε στις γυναίκες να οδηγούν,έβαλε τόσες γυναίκες στη φυλακή», γράφει, μεταξύ, άλλων στο Twitter η Σάρα. Μία άλλη χρήστης του διαδικτύου, η Μπεγιάν Πουρ Τουλαμπί είναι ακόμη πιο επικριτική: «Γελάω τόσο πολύ που θα σκάσω…Μία πριγκίπισσα της Σαουδικής Αραβίας στο εξώφυλλο του περιοδικού Vogue για να γιορτάσει το γεγονός ότι τελικά επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν! Ωστόσο, η οικογένειά της κρατά στη φυλακή τις γυναίκες που πραγματικά αγωνίστηκαν για να κατακτήσουν το δικαίωμα αυτό».

Ο εκδότης της αραβικής έκδοσης του «Vogue», Σάσι Μένον, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στο editorial του περιοδικού: «Η Σαουδική Αραβία και γενικά ο αραβικός κόσμος βρίσκεται εν μέσω ιστορικών αλλαγών και είμαι κατενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε και προβάλλουμε τις φωνές και τα πρόσωπα πίσω από αυτές τις αλλαγές». Υπενθυμίζεται ότι βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017 να άρει το μέτρο βάσει του οποίου απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν. Έτσι, σε λίγες ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα στις 24 Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή το βασιλικό διάταγμα με το οποίο θα επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Nora Abdulkarim نورة الدعيجي@Ana3rabeya

After @VogueAlArabiya thought it’d make sense to feature HRH in June 2018 issue on “trailblazing women of Arabia” & their driving, Saudi women have taken to Twitter to object & replaced her image with 3 of arrested activists labeled as “traitors”: Aziza, Loujain, & Eman.

ΣΧΟΛΙΑ