Ο ΟΠΕΚ προβλέπει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία

Ο ΟΠΕΚ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παραγωγή πετρελαίου στην Ρωσία για το τρέχον έτος, αναφέροντας στην έκθεση του, του Ιουνίου (The OPEC Monthly Oil Market Report -MOMR), ότι θα αυξηθεί κατά 0,03 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φθάνοντας τα 11,07 εκατομμύρια βαρέλια.

Παράλληλα ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2017, στο 11,17 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Στη νέα του πρόβλεψη, πάντως, έχουν συμπεριληφθεί τα στοιχεία που αφορούν την πραγματική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς και τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου του 2018.

Την συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου οι χώρες του ΟΠΕΚ υπέγραψαν στις 30 Νοεμβρίου του 2016. Την επομένη μέρα η Ρωσία και 10 ακόμη χώρες προσυπέγραψαν τη συμφωνία. Η συμφωνία ήταν το επακόλουθο της πτώσης της διεθνούς τιμής πετρελαίου.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας οι χώρες που την υπέγραψαν αναλάμβαναν την υποχρέωση να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2017 κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Ρωσία θα μείωνε την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως. Έκτοτε η συμφωνία παρατάθηκε δύο φορές και εκπνέει στο τέλος του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ