Ο Ζάεφ απειλεί με παραίτηση μετά το “όχι” της Ε.Ε.

Πολιτική κρίση προκάλεσε στην Βόρεια Μακεδονία το «όχι» των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Ζάεφ να απειλεί να παραιτηθεί και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας να κάνει έκκληση να μην το πράξει και να συνεχίσει τις προσπάθειες.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, αναμένεται να κάνει διάγγελμα στον λαό. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως προσανατολίζεται να συγκαλέσει εκτάκτως ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ήδη φαίνεται να έχει λάβει πρόσκληση ο πρόεδρος του DUI, ο Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα και καλείται για συνάντηση την Κυριακή.

powered by Rubicon Project
Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ. Παράλληλα, επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική- τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και να λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα. Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ