Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή στη Νορμανδία-75η επέτειο της Απόβασης των Συμμάχων

Με τις ομιλίες του Εμανουέλ Μακρόν και της Τερέζα Μέι – στην τελευταία επίσημη εμφάνισή της στο εξωτερικό καθώς θα παραιτηθεί επισήμως αύριο – ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 75η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, που γίνονται στην ακτή Γκολντ, μια από τις πέντε στις οποίες έγινε η απόβαση των Συμμάχων στις 6 Ιουνίου 1944.

Οι δύο ηγέτες  – παρουσία  του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζάστιν Τριντό – αποκάλυψαν τον θεμέλιο λίθο του μνημείου που θα ανεγερθεί μπροστά από τη θάλασσα προς τιμήν των στρατιωτών που έπεσαν υπηρετώντας υπό βρετανική διοίκηση στη διάρκεια της μάχης – είκοσι πέντε χιλιάδες άνδρες, κυρίως Βρετανοί, αποβιβάσθηκαν στην Νορμανδία, σημαίνοντας την αρχή του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές των εκδηλώσεων ήταν η εμφάνιση ενός μοναχικού Σκωτσέζου που έπαιξε στην γκάιντά του ένα πένθιμο εμβατήριο, την ώρα που ξεκινούσε η ιστορική απόβαση πριν 75 χρόνια.

Εχθές, ο 97χρονος Αμερικανός βετεράνος Τομ Ράις επανέλαβε το άλμα με αλεξίπτωτο που είχε κάνει στις 6 Ιουνίου 1944, υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.

Οι ηγέτες των συμμαχικών χωρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (χωρίς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα είναι απών από όλες τις εκδηλώσεις) σήμαναν χθες, παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, την έναρξη των εορτασμών για αυτή την 75η επέτειο. Οι 16 χώρες που εκπροσωπούνται στις εκδηλώσεις ενέκριναν μια «Διακήρυξη» προκειμένου οι θυσίες του παρελθόντος «να μην πάνε χαμένες και να μην ξεχαστούν ποτέ».

ΣΧΟΛΙΑ