Ρεμδεσιβίρη: Τι έδειξε νέα έρευνα για το υποσχόμενο φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Η ρεμδεσιβίρη μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση ασθενή με κορωνοϊό αλλά δεν δίνει εγγυήσεις για την επιβίωση και πρέπει να συνδυαστεί με άλλα φάρμακα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα μελέτη δείχνει ότι το φάρμακο ρεμδεσιβίρη μπορεί να βοηθήσει ασθενή με κορονοϊό να αναρρώσει ταχύτερα, ωστόσο δεν αρκεί για τη θεραπεία κατά της νόσου COVID-19.

Τα ανάμεικτα αποτελέσματα για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης μετά από κλινική μελέτη δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Η κλινική δοκιμή έγινε σε 1.000 ασθενείς σε 10 χώρες υπό τη διεύθυνση του Άντονι Φάουτσι, διευθυντή του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ.
Ο Φάουτσι είχε δηλώσει στις 29 Απριλίου ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειχναν «πως η ρεμδεσιβίρη έχει σαφές αποτέλεσμα, σημαντικό και θετικό για τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης», δημιουργώντας ελπίδες σε διεθνές επίπεδο.

Τι έδειξε η μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ρεμδεσιβίρη, χορηγούμενη ενδοφλεβίως καθημερινά επί 10 ημέρες, επιτάχυνε την αποκατάσταση νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό, σε σχέση με ένα ψευδοφάρμακο: 11 ημέρες έναντι 15 σε μέση διάρκεια.
Οι ασθενείς που ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους θεωρούνται ότι ανέρρωσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα από τη χρήση ήταν καλύτερο σε ασθενείς που νοσηλεύονταν χωρίς να βρίσκονται σε αναπνευστήρα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι προτιμότερο να αρχίσει η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη πριν προχωρήσει η νόσος σε σημείο που να απαιτείται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Την ίδια στιγμή, η ρεμδεσιβίρη προκάλεσε λιγότερες παρενέργειες από το ψευδοφάρμακο.
Ταυτόχρονα φάνηκε επίσης να μειώνει τη θνητότητα: 7,1% των ασθενών στους οποίους χορηγούνταν ρεμδεσιβίρη πέθαναν σε 14 ημέρες, έναντι 11,9% στην ομάδα που έπαιρνε ψευδοφάρμακο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα είναι κάτω από το όριο στατιστικής αξιοπιστίας και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η διαφορά να είναι τυχαία.

Σε κάθε περίπτωση, η ρεμδεσιβίρη δεν δίνει εγγυήσεις ότι ο ασθενής θα επιβιώσει, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

«Είναι σαφές πως μια θεραπεία κατά του ιού αναμφίβολα δεν θα είναι αρκετή από μόνη της» σημειώνουν οι ερευνητές προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν συνδυασμοί θεραπειών, της ρεμδεσιβίρης με άλλα αντιικά φάρμακα ή άλλους τύπους θεραπειών.

ΣΧΟΛΙΑ