Χατζηχριστοδούλου: Η Αττική χρειάζεται παράταση lockdown μίας ή δύο εβδομάδων

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την πίεση του Συστήματος Υγείας

Παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας ή ακόμη και δύο, του lockdown στην Αττική «έδειξε» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Μιλώντας στον “ΘΕΜΑ 104,6” σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι ίσως απαραίτητο η Αττική να έχει παράταση των αυστηρών μέτρων για μια εβδομάδα».

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε για την πίεση του Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων που απασχολεί τους ειδικούς, αλλά η κλινική εικόνα των ασθενών και όσοι χρειάζονται νοσηλείες. Άλλωστε, όπως είπε έχουν αυξηθεί, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του και για την εστία κρουσμάτων που εντοπίζονται σε ευαίσθητες δομές.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, σημείωσε ότι πρέπει ακόμη και μετά τον εμβολιασμό να υπάρξει πολλή προσοχή. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι μέχρι να υπάρξει μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση και εφαρμογή των μέτρων, ακόμη και από όσους έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο. «Δεν σημαίνει κάναμε το εμβόλιο σταματάμε να φοράμε τη μάσκα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, επιβεβαίωσε ότι η βρετανική έχει μεγαλύτερο μέλος μεταδοτικότητας. Όπως εξήγησε, «είναι πιο μεταδοτική κατά 35-40%, αυτό έχει ξεκαθαριστεί».

ΣΧΟΛΙΑ