Τέλος χρόνου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Σαράντα έξι ημέρες περιθώριο (έως τις 9 Νοεμβρίου 2019) έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίησή τους. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα. Μάλιστα, όπως λένε πηγές, δεν αποκλείεται να δοθεί μια μικρή παράταση- maximum έως το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα τον… λόγο θα έχουν οι μπουλντόζες.

Κατά τις ίδιες πηγές, που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, αν τελικά δοθεί πίστωση χρόνου στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτό θα γίνει προκειμένου να βελτιωθούν μια σειρά από πράγματα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που γίνονται σήμερα οι συναλλαγές.Το καινούριο στοιχείο στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων είναι ότι στη διαβούλευση που γίνεται για το πολυνομοσχέδιο παρέχεται έκπτωση 30% στους ιδιοκτήτες που καταβάλουν όλο το πρόστιμο (η έκπτωση που ισχύει είναι 20%) και 20% έκπτωση σε όσους καταβάλλουν το 30% του συνολικού ποσού του προστίμου (με το ισχύον καθεστώς είναι 10%). Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν θα υιοθετηθούν αυτές οι ρυθμίσεις.

Σημειώνεται πως όσοι προβούν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως τις 9 Νοεμβρίου δεν πρόκειται να πληρώσουν τα προσαυξημένα κατά 10% πρόστιμα που προβλεπόταν σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 Με βάση τα όσα ισχύουν, το κόστος για την καταβολή των αυθαιρέτων μπορεί να γίνει σε 100 δόσεις. Επιπλέον οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% των προστίμων και οι δικαιούχοι του ΚΕΑ το 20%.

ΣΧΟΛΙΑ