“Σαφάρι” από την ΕΛΑΣ και απόψε στις πλατείες

«Πάρτι» παραβάσεων των μέτρων κορωνοιού τον Σεπτέμβριο

“Πρωταθλητές” του… μήνα, οι πλατείες και τα καταστήματα, σε παραβάσεις και πρόστιμα, που αφορούσαν τα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, στην Αττική.

Όλο τον Σεπτέμβριο, οι αστυνομικές αρχές προέβησαν σε 14.937 ελέγχους καταστημάτων καταγράφοντας 243 παραβάσεις. Οι 73 από αυτές όμως έχουν βεβαιωθεί τις τελευταίες επτά ημέρες, κατά την εφαρμογή των νέων μέτρων, και αφορούν περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας.

Τον ίδιο μήνα έγιναν 64.186 έλεγχοι που αφορούσαν μη χρήση μάσκας και συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, σε διάφορους κλειστούς χώρους και ανοικτά σημεία, και επιβλήθηκαν συνολικά 137 πρόστιμα, εκ των οποίων τα 54 είναι την τελευταία εβδομάδα και αφορούσαν υπεράριθμες συγκεντρώσεις σε πλατείες της Αθήνας.

Από χθες Παρασκευή αλλά και σήμερα Σάββατο βρίσκεται σε εξέλιξη 48ωρο αστυνομικό “σαφάρι” στις πλατείες λόγω καλού… καιρού, αλλά και συνηθισμένα μεγαλύτερης προσέλευσης νεαρών σε τέτοιους ανοικτούς δημόσιους χώρους. Θα ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις ενώ οι περιπολίες και οι έλεγχοι σε αυτούς τους χώρους θα γίνουν συχνότεροι.

Αστυνομικοί θα πάνε και απόψε σε σημεία που συγκεντρώνουν κόσμο, όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια, το Μοναστηράκι, ο Άγιος Παντελεήμονας και η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και θα συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τον συνωστισμό.

Μάλιστα, από περιπολικά ακούγεται ηχογραφημένο μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ προς τους πολίτες, σε ελληνικά, αγγλικά και αραβικά, για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, στο οποίο τονίζεται ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το πρόστιμο για παράβαση είναι 150 ευρώ.

Επίσης, σε 27.456 ελέγχους που έγιναν τον Σεπτέμβριο σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, βεβαιώθηκαν 182 παραβάσεις. Σημειώνεται πως από την ημέρα εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας, η Ελληνική Αστυνομία προβαίνει σε περισσότερους από 3.000 ελέγχους καθημερινά, με τα αρμόδια στελέχη να επισημαίνουν πως ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι σχεδόν καθολικός αφού οι διαπιστωθείσες παραβάσεις κινούνται στο 0.5%.

Σε ό,τι αφορά στο έργο αστυνόμευσης, τον Σεπτέμβριο έγιναν περισσότεροι από 215.000 φυσικοί έλεγχοι, σχεδόν 7.000 την ημέρα, που οδήγησαν σε 11.000 προσαγωγές και περισσότερες από 2.500 συλλήψεις. Επίσης ελέγχθηκαν σχεδόν 128.000 οχήματα, περισσότερα από 4.200 την ημέρα, και περίπου 15.000 καταστήματα στο σύνολο του μήνα.

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο ρυθμός ελέγχων εισόδου-εξόδου με τα ειδικά έντυπα covid, ξεπερνούσε τα 26.000 έντυπα εισόδων και εξόδων την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ