Κορωνοϊός: Επιστροφή στη δουλειά με προληπτικά τεστ και τηλεργασία

Στην υποβολή προληπτικών τεστ μετά από την επιστροφή τους από τις διακοπές προτρέπουν τους εργαζόμενους μεγάλοι όμιλοι και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει και πάλι όπως την περίοδο του lockdown η τηλεργασία και η οργάνωση της εργασίας σε τμήματα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων, των χημικών αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου στους εργαζόμενους σε συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα. Απ’ την άλλη πλευρά δεν λείπουν οι καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών, που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν από την τσέπη τους το τεστ αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο πόστο τους.

Ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στον υποχρεωτικό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και όλων όσοι εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, επεσήμανε ότι τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

Εκτός από το προληπτικό τεστ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν καθεστώς τηλεργασίας για τις πρώτες 7 μέρες μετά την επιστροφή του εργαζόμενου από διακοπές και μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα πως δεν είναι φορέας του νέου κορωνοϊού. Ένα τέτοιο μοντέλο εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες.

Η δυνατότητα τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος οι υπάλληλοι του δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία ή back office (χωρίς να έρχονται σε επαφή με το κοινό) έως την 31η Αυγούστου, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Επίσης επανέρχονται τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο εκκρεμεί η προώθηση στη Βουλή διάταξης που θα ρυθμίζει τα δικαιώματα και υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων κατά την τηλεργασία.

Οι νέες διατάξεις, που θα πρέπει να αναμένονται σύντομα στη Βουλή κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, ενώ προβλέπουν και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής του εργοδότη στο σύστημα της τηλεργασίας σε περίπτωση κινδύνου δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, όπως επίσης αυτοτελώς ή ακόμη και σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του. Αν ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται επίσης το μηνιαίο πρόσθετο κόστος για τον εξοπλισμό, το οποίο αν δεν καταβάλλει ο εργοδότης βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με ποινικές κυρώσεις, όπως επίσης και με την ακύρωση της συμφωνίας περί τηλεργασίας.

Ο εργοδότης υποχρεούται επίσης να τηρεί το ωράριο εργασίας, το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται εγγράφως. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται και τυχόν συμφωνία με τον εργαζόμενο για τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιμότητας και τις προθεσμίες ανταπόκρισης, ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση κάμερας για τον έλεγχο του εργαζόμενου.

ΣΧΟΛΙΑ