Α ‘κατοικία: Στις 100.000 το όριο προστασίας για τα επιχειρηματικά δάνεια

Νομοτεχνικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής με τις οποίες δυσκολεύουν οι όροι ένταξης στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια όσων έχουν πάρει επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία κατέθεσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης μειώνεται για την κατηγορία αυτή των δανειοληπτών το όριο οφειλής στα 100.00 ευρώ από τις 130.000 που αναφέρονταν στην σχετική τροπολογία.

«Για να διασφαλίσουμε τις προυποθέσεις ότι προχωρούμε προτείνουμε στο Σώμα αυτές τις αλλαγές όχι από επιθυμία, αλλά από ανάγκη» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης καταθέτοντας στα πρακτικά τις νομοτεχνικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν συνάψει επιχειρηματικά δάνεια και επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο η αντικειμενική αξία της κατοικίας τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 175.000 ευρώ. Αντίθετα στις άλλες κατηγορίες δανειοληπτών η αντικειμενική αξία ανεβαίνει στις 250.000 ευρώ.

Ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που είχε προϊδεάσει για την νέα ρύθμιση, ενημερώνοντας ότι θα κατατεθεί νομοτεχνική αλλαγή που θα περιορίζει την περίμετρο των επιχειρηματικών δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών αφού ανέφερε ότι πιστεύει πως όλοι συμφωνούν να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια διότι διαφορετικά θα πάμε σε νέο δανεισμό, επέμεινε ότι με την τροπολογία δεν επηρεάζεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

«Έχουμε ένα άγχος ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω προβλέψεις» είπε και για το λόγο αυτό κατέθεσε την νομοτεχνική αλλαγή για τα επιχειρηματικά δάνεια προκειμένου η τροπολογία να πάρει το «πράσινο» φως από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ