Αλλαγές στις μονιμοποιήσεις Επίκουρων Καθηγητών και Λεκτόρων

Ανακαλείται η εγκύκλιος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η οποία αφορούσε στις μονιμοποιήσεις Επίκουρων Καθηγητών και υπηρετούντων Λεκτόρων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Β. Διγαλάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου «κατά την κρίση για μονιμοποίηση θα εξετάζεται η διδακτική, ερευνητική και η εν γένει επιστημονική δραστηριότητα των υποψηφίων κατά το απαιτούμενο εκ του νόμου χρονικό διάστημα».

Οι αλλαγές θα ισχύσουν και για τις εν εξελίξει διαδικασίες κρίσης για μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ.

Ο κ. Διγαλάκης, έκανε λόγο για ανάκληση μίας όπως είπε «προβληματικής εγκυκλίου». «Η διαδικασία μονιμοποίησης είναι κορυφαία στιγμή στην ακαδημαϊκή ζωή ενός πανεπιστημιακού δασκάλου και δεν μπορεί να έχει ως κριτήριο μόνο το βαθμό εκπλήρωσης διδακτικών και διοικητικών υποχρεώσεων» συμπλήρωσε.

Η εγκύκλιος, η οποία ανακαλείται (υπ’ αριθμ. Φ.122.1/118/203028/Ζ2/23-11-2018), όριζε ότι οι υποψήφιοι κατά τη διαδικασία μονιμοποίησής τους δεν δύναται να κριθούν εκ νέου σε όλο το φάσμα που ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή στη συνολική τους επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, αλλά μόνο ως προς την εκπλήρωση των διδακτικών και διοικητικών τους υποχρεώσεων.

«Η διαδικασία μονιμοποίησης μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ είναι διεθνώς μία ουσιαστική και κορυφαία αξιολογική κρίση. Οι καθηγητές που εκλέγονται με θητεία, αναπτύσσουν την ερευνητική, επιστημονική και διδακτική τους δραστηριότητα στο πανεπιστήμιο που τους επιλέγει, εξελίσσονται, βελτιώνονται και στη συνέχεια κρίνονται για να μονιμοποιηθούν. Η χρονική περίοδος από την αρχική εκλογή μέχρι τη μονιμοποίησή είναι από τις πιο παραγωγικές περιόδους στην ακαδημαϊκή ζωή ενός καθηγητή και ήταν απαράδεκτο, αντίθετα και από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να προτρέπει τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να παραμείνουν στάσιμοι» δήλωσε ο κ. Διγαλάκης.

ΣΧΟΛΙΑ