Πότε και πώς θα γίνει η εγκατάσταση εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο

Ενημέρωση του Δ.Σ Πύργου από εκπροσώπους της Energean Oil

Τον χειμώνα του 2018 εφόσον ολοκληρωθεί η έγκριση των απαιτούμενων αδειών από το ελληνικό δημόσιο και ειδικότερα η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντική επιπτώσεων που θα κατατεθεί από την ανάδοχο εταιρία Energean Oil εντός του Μαϊου, η εταιρία θα προχωρήσει την εγκατάστασή της στο Κατάκολο και στον προγραμματισμό της πρώτης γεώτρησης. Σε διαφορετική περίπτωση εφόσον υπάρξει καθυστέρηση, η επένδυση και όλες οι εργασίες εξόρυξης θα μετατοπιστούν ένα χρόνο αργότερα, τον χειμώνα του 2019 που είναι και το πιθανότερο, καθώς η εταιρία έχει αποφασίσει ότι όλες οι εργασίες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων θα γίνονται όταν θα τελειώνει η τουριστική περίοδο και όχι εν μέσω αυτής. Μόλις υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, η παραγωγή θα ξεκινήσει το ίδιο έτος, με τα βεβαιωμένα αποθέματα να υπολογίζονται σε 10,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες το βράδυ, σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης για την εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο, ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίου, σύμβουλος του Ομίλου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, που μαζί με τους συνεργάτες του, τον Δημήτρη Γόντικα αντιπρόεδρο του ΔΣ και Διευθύνοντα σύμβουλο Energean Oil & Gas και τον εκπρόσωπο τύπου Σωτήρη Χιωτάκη, παρευρέθηκαν στην χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, προσκεκλημένοι του δημάρχου προκειμένου να ενημερώσουν το σώμα αλλά και τους φορείς που είχαν κληθεί, για την μελλοντική επένδυση και εγκατάσταση της εταιρίας στο Κατάκολο, καθώς κατά καιρούς όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων είχαν ζητήσει αυτήν την απευθείας ενημέρωση.

Ο κ. Νικολάου που ανέλυσε διεξοδικά όλο το στρατηγικό σχέδιο της Energean Oil για το Κατάκολο, από την πρώτη μέρα που αποφάσισαν ότι θα εμπλακούν στην διαδικασία εξόρυξης του κοιτάσματος υδρογοναθράκων στην περιοχή μας, μέχρι και σήμερα, αναφερόμενος με λεπτομέρειες σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις που προαναφέραμε. Ο Δρ. Νικολάου ξεκαθάρισε ότι η χθεσινή παρουσία των εκπροσώπων της εταιρίας στο δημοτικό συμβουλίου, ήταν άτυπη και απλώς ενημερωτική και μόλις πάρει το «πράσινο φως» η τελευταία Στρατηγική ΜΠΕ η οποία από την στιγμή που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες, έχει ένα περιθώριο 117 ημερών για να εγκριθεί, θα ακολουθήσει η επίσημη διαβούλευση όπως ο νόμος ορίζει, με όλους τους φορείς. Επισήμανε δε, ότι όταν θα είναι έτοιμοι για να μπει το γεωτρύπανο στο θαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου, σε πρώτη φάση θα βγάλουν πρώτα το πετρέλαιο και θα δουν στην συνέχεια τι θα κάνουν με το αέριο που βρίσκεται σε ικανοποιητικά και αυτό επίπεδα.

Αναλύοντας την όλο το επενδυτικό πλάνο και τον τρόπο που θα στηθεί όλη η εγκατάσταση στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού επισήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μια εγγλέζικη εταιρία με την οποία συνεργάζονται και που μελετάει τις εγκαταστάσεις, ότι στην σύμβαση που έχουν υπογράψει για την συμφωνία οριοθέτησης του κοιτάσματος αφορά 540 τμ. Από τα οποία θα εκμεταλλευτούν επί της ουσίας τα 59 τμ, το πετρέλαιο θα έρθει από την γεώτρηση που θα γίνει με γεωτρύπανο τελευταίας τεχνολογίας – το οποίο δεν θα είναι μόνιμα εγκατεστημένο στην περιοχή , αλλά θα κάνει δύο γεωτρήσεις και να χρειαστεί και άλλες δύο και μετά θα αποχωρήσει, παρουσιάζοντας σε βίντεο όλη τη διαδικασία που έμοιαζε λίγο με ταινία… επιστημονικής φαντασίας για τις δυνατότητες που αυτό διαθέτει! Το γεωτρύπανο θα προχωρήσει για να αντλήσει το κοίτασμα υδρογονανθράκων σε βάθος 5 έως 5,5 χιλιομέτρων, οι υδρογονάνθρακες θα περάσουν μέσα από ειδικούς διαχωριστήρες όπου θα διαχωριστεί το πετρέλαιο και αποφασίστηκε η μεταφορά του να γίνει με πλωτό μικρό δεξαμενόπλοιο και όχι από την ξηρά. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι όποτε χρειαστεί να γίνει η πλωτή μεταφορά πετρελαίου, θα γίνει χειμώνα, θα έρχεται το δεξαμενόπλοιο θα φορτώνει και θα φεύγει, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστεί η κρουαζιέρα και ο τουρισμός στην περιοχή.

Αντιθέτως όπως τόνισε ο κ. Νικολάου, η όλη επένδυση γίνεται κατά τέτοιο τρόπο που θα ωφεληθεί και η τοπική κοινωνία και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα έχουν ωφέλεια πολλές τοπικές επιχειρήσεις. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι δεν θα υπάρξει καμία περιβαλλοντική όχληση και ρύπανση, η εταιρία το έχει αποδείξει όχι μόνο στον Πρίνο που ενεργοποιείται χρόνια αλλά σε όλα τα μέρη του κόσμου που δραστηριοποιείται και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «εγγύησή μας είναι ο επαγγελματισμός μας και η τεχνογνωσία μας ». Επίσης επισήμανε θέλοντας να διαλύσει τις όποιες ανησυχίες που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί περί πρόκλησης σεισμών από τις σεισμικές έρευνες, ότι όλοι οι σεισμολόγοι είναι κάθετοι ότι όπου έγιναν ως τώρα σεισμικές έρευνες δεν επηρεάστηκε η σεισμικότητα καμίας περιοχής και δεν σημειώθηκε κατά την περίοδο των ερευνών κανένας μεγάλος σεισμός.

Το προφίλ και η επενδυτική δραστηριότητα της Energean Oil
Του κ. Νικολάου προηγήθηκε ο κ. Δ. Γόντικας ο οποίος ανέλυσε το επενδυτικό προφίλ της Energean Oil, αναφέρθηκε στην διεθνή στρατηγική διάσταση της εταιρίας που εξάγει πλέον τεχνογνωσία στην ευρύτερη περιοχή Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ. Επιπλέον αναφέρθηκε λεπτομερώς στο παράδειγμα του Πρίνου και τη συνύπαρξη της βιομηχανίας πετρελαίου σε περιοχές με αυξημένη τουριστική δραστηριότητα (Θάσος, Κόλπος Καβάλας) και ιδιαίτερο περιβαλλοντικό κάλλος (Δέλτα Νέστου) στην Αδριατική (Μαυροβούνιο), μια περιοχή επίσης με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα και πανέμορφο περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει κατά συνέπεια να υπάρχει καμία ανησυχία για το τουριστικό κομμάτι του Κατακόλου, καθώς μπορούν να συνυπάρξουν.

Μετά τις 8.30 το βράδυ, ξεκίνησαν να τοποθετούνται οι επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και οι φορείς, ενώ ο δήμαρχος κ. Γ. Λιατσής ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της εταιρίας για την πληρέστατη ενημέρωση. Τόνισε ωστόσο – απαντώντας στην ουσία σε τοποθέτηση του Τ. Αντωνακόπουλου ότι η δημοτική αρχή φαίνεται να έχει συμφωνήσει πλήρως με την επένδυση- ότι ο δήμος Πύργου θα είναι παρών και επί του προκειμένου δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία. «Θα είμαστε εδώ στην θέση μας», σημείωσε ο κ. Λιατσής.

ΣΧΟΛΙΑ