Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες Πάτρας 2019-Ολοκληρώθηκε η Τελετή Έναρξης(ΦΩΤΟ)

Η πόλη καλείται να αποδείξει πως είναι οι δικοί της αγώνες

νεότερη ενημέρωση 22.30΄

Ολοκληρώθηκε η Τελετή Έναρξης των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων “Πάτρα 2019”.

παρ1 παρ2 παρ3 παρ4 παρ5 παρ6 παρ7 παρ8 παρ9 παρ10 παρ11 παρ12 παρ13 παρ14 παρ15 παρ16 παρ17 παρ18 παρ19 παρ20 παρ21

Μετά το πρώτο αγωνιστικό «ορεκτικό» στα αθλήματα του Beach Handball, του Rowing Beach Sprint και του Βeach Tennis, η αυλαία άνοιξε επισήμως στο κεντρικό γήπεδο της εγκατάστασης «Άρτεμις», όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, ενώ λόγους απηύθυναν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Amar ADDADI.

Άγημα της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου μετέφερε στον αγωνιστικό χώρο τις σημαίες της Ελλάδας και των Μεσογειακών Αγώνων, ενώ τα προερχόμενα από 26 χώρες τριών ηπείρων, νιάτα της Μεσογείου παρήλασαν με υπερηφάνεια στέλνοντας παντού τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης και του αθλητικού πνεύματος.

Περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, ακροβάτες κοκ) συμμετίχαν στην τελετή έναρξης της πολυαθλητικής και πολυπολιτισμικής διοργάνωσης.

Οι συμβολισμοί και οι σημειολογικές παραπομπές αναδείχθηκαν με ένταση και με έμφαση καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής. Η βασική ιδέα του σεναρίου στηρίζεται στη σχέση της πόλης και της διοργάνωσης με το νερό και την άμμο που αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία των Αγώνων.

παρ19 παρ20 παρ21 παρ22 παρ23 παρ24 παρ25 παρ27 παρ28 παρ29 παρ30 παρ31

H τελετή έναρξης έχει ως επίκεντρο ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, με σημεία αναφοράς την εξάπλωση και τη διασπορά της διοργάνωσης και με όχημα μια μπάλα που παραπέμπει στο απλούστερο παιδικό παιχνίδι…

Το σενάριο

Η ιστορία αρχίζει και τρέχει πάνω σε μια κόκκινη μπάλα…

Κυλάει και πέφτει στο νερό…

Δίπλα της περνούν κοπέλες χορεύοντας ….δεν βλέπουν καν τη κόκκινη μπάλα ….εκτός από μια κοπέλα…. που τη βλέπει… σκύβει και την αγγίζει….και κάτι σαν ταξίδι στο χρόνο αρχίζει…

Θυμάται τότε παλιά …που τα παιδιά γελούσαν, έπαιζαν ευτυχισμένα με μια τέτοια μπάλα….

Σιγά σιγά εμφανίζονται και άλλοι νέοι και νέες και αρχίζουν ένα υπέροχο ομαδικό παιχνίδι….γελάνε…αγγίζονται….συνεργάζονται…οργανώνονται …παίζοντας ανακαλύπτουν χαμένα η μάλλον ξεχασμένα συναισθήματα που είχαν ξεχάσει ότι υπάρχουν…

Η μπάλα ξεφεύγει …..η κόκκινη μπάλα …κυλάει προς τον κόσμο …

Αυτόν τον κόσμο τον μικρό τον μέγα …

Η νεαρή γυναίκα αρχίζει ένα ταξίδι …για να βρει τη χαμένη κόκκινη μπάλα…

Μια αφορμή είναι η μπάλα για να γνωρίσει τον κόσμο…Βαλκάνια…Βόρειος Αφρική ….Μεσόγειος … ένα ταξίδι γνώσης προς τα μέσα και προς τα έξω.

Με ήχους, χρώματα και εικόνες το ταξίδι γίνεται συναρπαστικό….

Το ταξίδι πάνω στην κόκκινη μπάλα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και ισάριθμους σταθμούς και προορισμούς

Πρώτος σταθμός

Ήχοι και εικόνες της Μεσογείου ….

Η νεαρή γυναίκα συναντάει σε αυτό της το ταξίδι ανθρώπους, που και εκείνοι έχουν μια δική τους κόκκινη μπάλα …και με αυτό τον τρόπο γνωρίζονται …αναγνωρίζονται…επικοινωνούν και το παιχνίδι γίνεται η αφετηρία μιας νέας σχέσης των λαών…

Κλείνει η σκηνή με μια κοινή χορογραφία.

Δεύτερος σταθμός

Ήχοι πιο δικοί μας …κοντινοί …εικόνες της γειτονιάς της χώρας μας…Βαλκάνια…

Το κορίτσι ταξιδεύει …καινούρια παιχνίδια …γνωριμίες…που γίνονται φιλίες …αγκαλιές (σε μια χορογραφημένη  κίνηση με αναφορά στη παράδοση).

Τρίτος σταθμός

Βόρειος Αφρική …άμμος… έρημος…ήχοι από τροπικές νύχτες …και εικόνες από καραβάνια και οάσεις…άλλος κόσμος …μαγικός …και το ταξίδι αυτογνωσίας συνεχίζεται …νέοι άνθρωποι …αγκαλιές …γιατί έτσι πρέπει να είναι ο κόσμος …μια τεράστια αγκαλιά …και η νεαρή γυναίκα ακόμη αναζητάει τη κόκκινη μπάλα….

Τέταρτος σταθμός

Το τελευταίο ταξίδι είναι στη θάλασσα … την υπέροχη μοναδική δική μας θάλασσα …την ελληνική …που την κάνουν μοναδική το φως του ήλιου και οι δαντελωτές ακτογραμμές …

Δυνατή η παρουσία του ελληνικού στοιχείου μέσω της μουσικής και των εικόνων που προβάλλονται σε νέφωση νερού.

Εικόνες της χώρας μας , πλάσματα της θάλασσας και της μυθολογίας, η μοναδικότητα των εναλλαγών του ελληνικού τοπίου.

Η χρήση του υδάτινου στοιχείου που αποτελεί και βασικό χαρακτηριστικό των Αγώνων είναι ανέκαθεν ο συνδετικός κρίκος των λαών.

 

Το κορίτσι μπαίνει στο νερό …χορεύει μαζί του …και βγαίνει στην άμμο …και συναντάει ανθρώπους που παίζουν με ένα τόπι ίδιο με το δικό της.

Μέσω της μπάλας ενώνονται και χωρίζονται αλλάζοντας περιοχές, εκείνοι του νερού στην άμμο και εκείνοι της άμμου στο νερό…

Τρείς ακροβάτες από το βάθος της σκηνής εμφανίζονται με στεφάνια και ακροβασίες καταλήγοντας στον σχηματισμό του σήματος των αγώνων.

Πίσω καταρράκτης πυροτεχνημάτων.

Ενώνονται χορευτές και ακροβάτες –οι λαοί ενωμένοι με τα δεσμά της φιλίας – ενώ το νεαρό κορίτσι μένει πίσω.. και πετάει τη μπάλα στο κοινό…

 

Πρόκληση και πρόσκληση αγάπης …σύμπνοιας…φιλίας…ευγενούς άμιλλας και συμμετοχή στο παιχνίδι και στους αγώνες…

Σκοτάδι….

Οι βασικοί συντελεστές της τελετής

Σχεδιασμός και Οργάνωση Παραγωγής (εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής): Στασινόπουλος Σπύρος

Σχεδιασμός και Οργάνωση Παραγωγής: Ευθύμης Κατής

Καλλιτεχνική Σύλληψη και Εκτέλεση: Πάρις Λαλιώτης

Σκηνοθεσία: Έλενα Μπονέλη

Παρουσίαση: Γιώργος Λιανός

Βίντεο : Χρήστος Ορτέντζιο

Μουσικό Σύνολο: Μαρίνα Σάττι & Fones

Σχεδιασμός Κοστουμιών & Σκηνικών: Πάρις Λαλιώτης

Χορογραφίες: G2 Entertainment Group- Garry Mardon

Σολίστ: Ευγένιος Βούλγαρης (Yali Τambur), Γιάννης Δίσκος (Σαξόφωνο), Βάγια Ζεππάτου (Μαντολίνο), Βασίλης Πουρνιάς (Κλασσική Κιθάρα), ενώ συμμετέχει επίσης η Δημοτική Μπάντα του Δήμου Πατρέων

Σχεδιασμός Πυροτεχνημάτων: Παύλος Νάνος

Σχεδιασμός Φωτισμού: Νίκος Σωτηρόπουλος

Video-Animation: Κώστας Φασουλάς

Σχεδιασμός Ήχου: Δημήτρης Αγγελόπουλος

Παραγωγή: ΔΙΗΧΟ

O λόγος τον οποίο εκφώνησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, Νίκος ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ. 

“Απόψε είναι μια μεγάλη βραδιά για την Πάτρα, για την Ελλάδα, για τη Μεσόγειο και για το παγκόσμιο αθλητικό οικοσύστημα.

Απόψε μας παίρνει από το χέρι ο Πατρέας, η υπέροχη μασκότ των Δεύτερων Μεσογειακών Αγώνων και ως οικιστής της πόλης των Πατρών, μας οδηγεί στο μέλλον…

Πριν από δυόμισι χρόνια η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων εμπιστεύθηκε την Ελλάδα και την Πάτρα για να αναλάβουμε, να διοργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε αυτούς τους πολύ ξεχωριστούς, μοντέρνους, συναρπαστικούς και ελκυστικούς Αγώνες.

Τους ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν.

Μέσα στα νερά της θάλασσας και της πισίνας, πάνω στην άμμο, σε δυο πόλεις, σε τέσσερις εγκαταστάσεις και σε δέκα γήπεδα…

Με έντεκα αθλήματα, 26 εθνικές αντιπροσωπείες από τρεις διαφορετικές ηπείρους, πάνω από 700 αθλητές και 1000 εθελοντές…

Και με όλο τον κόσμο των σπορ να στρέφει το βλέμμα του από σήμερα μέχρι τις 31 Αυγούστου στην όμορφη πόλη μας, βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το κερδίζουμε.

Με σημείο αναφοράς αυτούς τους Αγώνες, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας.

Η Οργανωτική Επιτροπή, οι φορείς της πόλης, το προσωπικό και οι εθελοντές σήκωσαν τα μανίκια, εργάσθηκαν σκληρά, άοκνα, νυχθημερόν και αφοσιώνονται ψυχή τε και σώματι σε αυτή την υπόθεση.

Οι Αγώνες που αρχίζουν σήμερα δεν τελειώνουν την Κυριακή. Με το που πέσει η αυλαία και ξημερώσει η επόμενη ημέρα, οφείλουμε να επενδύσουμε πάνω σε αυτή την υπόθεση, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ανθρώπινου δυναμικού, εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κι αφού ευχαριστήσω από βάθους καρδίας όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση, θέλω να καλέσω τους πολίτες της Πάτρας και τους επισκέπτες μας να συμπορευθούν μαζί μας, να ζήσουμε παρέα κάθε στιγμή των Αγώνων και να βάλουμε υποθήκη για το μέλλον.

Καλωσορίζω με θέρμη, με αγάπη και με τα αισθήματα της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας τους επισήμους, τους αθλητές, τους συνοδούς και τους φιλάθλους που συνέρρευσαν στην Πάτρα.

Τους υπόσχομαι και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να δικαιώσουμε την επιλογή της ΔΕΜΑ, να αφήσουμε θετικό πρόσημο και να διοργανώσουμε αξέχαστους Αγώνες.

Σας ευχαριστώ πολύ, απολαύστε τους Αγώνες.”

O λόγος τον οποίο εκφώνησε ο Αλγερινός πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Αmar ADDADI.  

“Καλώς ορίσατε
Εύχομαι σε όλα τα μέλη της αθλητικής οικογένειας της Μεσογείου μια θερμή υποδοχή στην Πάτρα σε αυτούς τους δεύτερους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες.

Η Ελλάδα μας καλωσορίζει  πάλι μέσα από ένα ποικίλο αθλητικό γεγονός και μας δίνει μια καλή ευκαιρία επαναφοράς στις βαθιές ρίζες του Ολυμπισμού. Η Ελλάδα είναι η κολώνα του Ολυμπισμού. Είμαστε κοντά στην Ολυμπία, πόλη που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαιότητα. Δεν είμαστε δε, καθόλου μακριά από την Αθήνα πόλη αναγέννησης τους το 1896, αφιερώνοντας τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην συγχρονη  εποχή. Η Αθήνα φιλοξένησε επίσης τους Μεσογειακούς Αγώνες το 1991 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που την κτύπησε σκληρά,  η Ελλάδα απείχε από αθλητικές διοργανώσεις περισσότερο από 10 χρόνια. Είμαστε ευτυχισμένοι που οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν και να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που δικαιούται στη διεθνή αθλητική σκηνή.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες μας, με κοντά 70 χρόνια ιστορίας, εκσυγχρονίστηκαν με τους Παράκτιους, γεγονός εορταστικό που εκφράζει καθαρά τον υδάτινο προσανατολισμό και τον συμβολισμό της Μεσογείου θάλασσας με την οποία είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι.

Ευχαριστώ τις Διεθνείς Ολυμπιακές Μεσογειακές Επιτροπές και την ηγεσία τους για την αφοσίωση τους στο κίνημα μας. Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι σίγουρα μια στιγμή αθλητικής αντιπαράθεσης, είναι όμως επίσης μια στιγμή επικοινωνίας που η αθλούμενη νεολαία της Μεσογείου επιβεβαιώνει την πίστη της στην αδελφότητα και στην φιλία μεταξύ των λαών της Μεσογείου παρά τις πολιτιστικές και ιστορικές διαφορές μας.

Σε αυτό, οι Αγώνες μας είναι μήνυμα ελπίδας και ειρήνης, ένα όραμα για το μέλλον για ένα καλύτερο κόσμο για την περιοχή μας της Μεσογείου που την θέλουμε, πιο αδελφική, πιο ειρηνική.

Αγαπητοί αθλητές, εσείς που είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της μεγάλης σημαντικής συνάντησης, περιμένουμε από εσάς ανταγωνισμό άξιο των καλύτερων αγώνων  που έχουν γίνει επάνω στη γη των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, δηλαδή συναρπαστικές, συγκλονιστικές, λαμπερές αντιπαραθέσεις στις οποίες θα δώσετε τον καλύτερο  εαυτό σας αλλά επίσης θα επιβεβαιώσετε το πνεύμα του δίκαιου παιγνιδιού προς τους συναθλητές σας καθώς και στη απόλυτη δέσμευση σας ενάντια στο ντοπάρισμα και όπως επίσης σε όλες τις πρακτικές που είναι αντίθετες στην ακεραιότητα του αθλητισμού.

Αγαπημένοι Έλληνες φίλοι!

Εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση των Δεύτερων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων:

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Πάτρας: τον Δήμαρχο Πατρέων, κ. Κώστα Πελετίδη και σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σας ευχαριστούμε που ανοίξατε τις πόρτες της πόλης γι’ αυτό το αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός.

Στην ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Έχετε έξοχα διαδεχτεί τους προκατόχους σας και έχετε αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα αυτής της διοργάνωσης που επαναφέρει την Ελλάδα στην αθλητική οικογένεια της Μεσογείου. Η αποφασιστική σας συμβολή ήταν καθοριστική για την εκτέλεση αυτού του εγχειρήματος.

Πολλές ευχαριστίες επίσης και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στον Πρόεδρό της, κ. Σπύρο Καπράλο και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Μανώλη Κολυμπάδη για την εξαιρετική συνεισφορά τους.

Στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Νίκο Παπαδημάτο και σε όλα τα μέλη της ομάδας του. Παρά την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων, έχετε φέρει εις πέρας ένα αρκετά μεγάλο μέρος δουλειάς, σε πολύ μικρό χρονικό

 

 

διάστημα, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Έχετε ανταπεξέλθει με επιτυχία σε αυτή την σημαντική πρόκληση.

Επίσης στις Παγκόσμιες και Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες που εγγυώνται για την άψογη τεχνική οργάνωση των Αγώνων.

Ας μην ξεχνάμε και τους εθελοντές: μια γενναία και σκληρά εργαζόμενη κοινότητα. Οι εθελοντές είναι σημαντικοί: χωρίς αυτούς, οι αθλητικές μας διοργανώσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Σας ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας και την αφοσίωσή σας.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αξιόλογες προσπάθειές σας συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση των δεύτερων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας!

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Καλή επιτυχία Πάτρα!”

πρώτη ανάρτηση 20.14΄

Η ώρα της  έναρξης των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων “Πάτρα 2019”, έφτασε . Μία τελετή η οποία καλείται να δικαιολογήσει πως όντως αφορά  και είναι η γιορτή της Πάτρας, η γιορτή της Μεσογείου .. Ο κύβος θα ριφθεί στις 20.30 σήμερα -Κυριακή-το βράδυ, στο κεντρικό γήπεδο της εγκατάστασης «Αρτεμις», δίπλα από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των Αγώνων – μετάδοση  από τη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ)  και θα γίνει σε ένα γεμάτο γήπεδο, καθώς τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί.

Στη τελετή έναρξης θα παρελάσουν οι αθλητές και τα μέλη των αποστολών των 26 χωρών της Μεσογείου, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας των λαών και του Ευ Αγωνίζεσθαι.

Η αρμονική συνύπαρξη των λαών, η πολύ-πολιτισμικότητα, η παρουσίαση όχι μόνο στοιχείων του μοναδικού ελληνικού πολιτισμού αλλά και της κουλτούρας των χωρών της Μεσογείου βρίσκεται στο επίκεντρο των όσων πρόκειται να παρουσιαστούν στην τελετή έναρξης. Η πολυπληθής ομάδα παραγωγής, η οποία εργάζεται μήνες για αυτή την μέρα θα μεταφέρει επί σκηνής ζωντανά ένα μοναδικό ταξίδι στη Μεσόγειο. Από την Ισπανία στα Βαλκάνια και από τη Βόρειο Αφρική στην Ελλάδα και την Πάτρα. Μουσική, κίνηση, χορός , θέατρο και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, συνοδεύουν το ταξίδι στη Θάλασσα της Μεσογείου. Βασικά στοιχεία της Τελετής είναι το νερό και η άμμος, πάνω στα οποία στηρίζονται και οι Αγώνες που θα λάβουν χώρα στην Πάτρα. Περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, ακροβάτες) θα ανέβουν στη σκηνή, ενώ σημαντική θα είναι και η συμμετοχή των εθελοντών της διοργάνωσης.

Η μεγάλη γιορτή της Μεσογείου ξεκινά …

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ :

Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής (εκ της Οργανωτικής Επιτροπής): Στασινόπουλος Σπύρος

Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής : Ευθύμης Κατής

Καλλιτεχνική Σύλληψη και Εκτέλεση: Πάρις Λαλιώτης

Σκηνοθεσία: Έλενα Μπονέλη

Παρουσίαση: Γιώργος Λιανός

Βίντεο: Χρήστος Ορτέντζιο

Μουσικό Σύνολο: Μαρίνα Σάττι & Fones

Σχεδιασμός Κοστουμιών & Σκηνικών: Πάρις Λαλιώτης

Χορογραφίες: G2 Entertainment Group- Garry Mardon

Σολίστ: Ευγένιος Βούλγαρης (Yali Τambur), Γιάννης Δίσκος (Σαξόφωνο), Βάγια Ζεππάτου (Μαντολίνο), Βασίλης Πουρνιάς (Κλασσική Κιθάρα)

Σχεδιασμός Πυροτεχνημάτων: Παύλος Νάνος

Σχεδιασμός Φωτισμού: Νίκος Σωτηρόπουλος

Video-Animation: Κώστας Φασουλάς

Σχεδιασμός Ήχου: Δημήτρης Αγγελόπουλος

Παραγωγή: ΔΙΗΧΟ

ΣΧΟΛΙΑ