Πάτρα: Τι δείχνει έρευνα για τα φοιτητικά ενοίκια

Σπίτια για ολα τα βαλάντια

Ακριβό είναι το φοιτητικό κεραμείδι, με τα ενοίκια σε αρκετές περιοχές της Αθήνας αλλά και σε πολλές πόλεις όπου εδρεύουν πανεπιστημιακά ιδρύματα να παρουσιάζουν ιλιγγιώδη αύξηση κάθε χρόνο. Δύο έρευνες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του spitogatos αποτυπώνουν τον φετινό «χάρτη» της φοιτητικής στέγης. Γονείς και φοιτητές έρχονται για ακόμη μία χρονιά αντιμέτωποι με την αύξηση των μισθωμάτων των ακινήτων αλλά και με το φαινόμενο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (πχ: Airbnb) το οποίο καλά κρατεί.

Πάτρα: Πολλές επιλογές για όλα τα βαλάντια

Πολλές επιλογές αλλά και τιμές για όλα τα βαλάντια χαρακτηρίζουν την αναζήτηση στέγης για φοιτητές στην Πάτρα. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Στάθης Χονδομάρας, «υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε ακίνητα που ενδιαφέρουν τους φοιτητές, δηλαδή γκαρσονιέρες και δυάρια, με δυνατότητα να επιλέξουν αυτό που επιθυμούν σε αρκετές περιοχές τόσο στο κέντρο όσο και πέριξ αυτού». Σημειώνει επίσης ότι οι τιμές ποικίλουν αν και σε σχέση με πέρυσι εμφανίζουν μια μικρή αύξηση περίπου κατά 5%.

«Οι γκαρσονιέρες», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «με εμβαδό περίπου 30-35 τετραγωνικά μέτρα σε παλιές πολυκατοικίες, διατίθενται από 170 έως και 230 ευρώ, ενώ σε καινούργιες οικοδομές προσφέρονται με μηνιαίο μίσθωμα από 230 έως 300 ευρώ. Εάν κάποιοι ενδιαφέρονται για μεγαλύτερα διαμερίσματα, κυρίως δυάρια 50-55 τμ, οι τιμές σε παλιές πολυκατοικίες κυμαίνονται από 220 έως 270 ευρώ, ενώ σε καινούργιες κατασκευές, οι τιμές ξεκινούν από 320 και φθάνουν έως και τα 400 ευρώ». Ωστόσο τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα έχουν αρχίσει να μετατρέπονται υφιστάμενες κατασκευές σε συγκροτήματα φοιτητικών κατοικιών πλήρως επιπλωμένα και με συγκεκριμένες παροχές προς τους ενοίκους τους. «Πρόκειται για studios περίπου 35 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και δυάρια τα οποία διατίθενται με 370-380 ευρώ και 460-470 ευρώ αντίστοιχα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χονδρομάρας.

Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα: Σπίτια για όλα τα γούστα

Διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι τρεις θεσσαλικές πόλεις, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα, σε ότι αφορά τα σπίτια που διαθέτουν για τους φοιτητές.

Στη Λάρισα και την Καρδίτσα το μεγαλύτερο ποσοστό των διαμερισμάτων είναι χωρίς επίπλωση, αν και πρόσφατα εντάχθηκαν στην αγορά και επιπλωμένα όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κωνσταντίνος Κολοβός, διευθυντής της Keller Williams One που δραστηριοποιείται στις δύο πόλεις. Τα ανακαινισμένα ή νεότερα διαμερίσματα έχουν τον πρώτο λόγο με διαφορά, συνεχίζει, και ακολουθούν τα παλαιότερα στην προτίμηση των ενοικιαστών.

Στη Λάρισα, μεγάλη βαρύτητα, οι ενδιαφερόμενοι δείχνουν στη θέση του ακινήτου, στη γενικότερη εικόνα του και σε άλλα χαρακτηριστικά. Οι γκαρσονιέρες από 20-30 τμ καθώς και τα studios κυμαίνονται από 150 – 220 ευρώ, ενώ τα επιπλωμένα διαμερίσματα 20-40 ευρώ πιο ακριβά. Τα δυάρια 35-50 τμ από 200 έως και 280 ευρώ, ενώ τα επιπλωμένα έως 50 ευρώ πιο ακριβά.

Στην Καρδίτσα, πολλά είναι τα νεότερα διαμερίσματα, με τις τιμές σε γκαρσονιέρες, 25-35 τμ, καθώς και στα studios να κυμαίνονται από 160-200 ευρώ, ενώ οι επιπλωμένες γκαρσονιέρες ενοικιάζονται 20 με 30 ευρώ παραπάνω.

Τα Τρίκαλα, διαθέτουν περιορισμένο αριθμό μικρών διαμερισμάτων σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βίκυ Μπούγλα, Σύμβουλος Ακινήτων του γραφείου Bee Bougla, μια εικόνα που φαίνεται να αλλάζει, για να εξηγήσει: «Ωστόσο, αυτό φαίνεται να αλλάζει, μιας και οι ιδιοκτήτες παλιών μεγάλων διαμερισμάτων ή και επενδυτές που είδαν την αύξηση των τιμών στα ενοίκια και την αυξημένη ζήτηση έκαναν την κίνηση να χωρίσουν σε μικρότερα διαμερίσματα, μεγάλα παλιά ξενοίκιαστα διαμερίσματα και να τα ανακαινίσουν και να τα «ρίξουν» στην αγορά. Επίσης, τόσο στην Βασ. Τσιτσάνη, όσο και στην περιοχή πίσω από τη ΣΜΥ νέες οικοδομές ανεγείρονται με σκοπό τη διάθεση διαμερισμάτων προς ενοικίαση, κάτι που με την αποπεράτωση τους θα φέρει και την ισορροπία τιμών στα ενοίκια. Η ζήτηση για φοιτητικές κατοικίες έγινε έντονη κυρίως μετά την έλευση και την επιτυχία του ΤΕΦΑΑ, καθώς και την καθιέρωση των 3ετών σπουδών στη ΣΜΥ».

Όσον αφορά τις τιμές, η Βίκυ Μπούγλα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως αυτές κυμαίνονται από 250 ευρώ έως 500 ευρώ ανάλογα με τις παροχές. Τα 250 ευρώ αντιστοιχούν σε μια γκαρσονιέρα όχι μεγαλύτερη από 30τμ με air-condition και χωρίς έπιπλα. Τα 500 ευρώ σε ένα δίχωρο διαμέρισμα 40τμ-50τμ, με έπιπλα-ηλεκτρικά και όλους τους λογαριασμούς πληρωμένους.

 Ιωάννινα: Η καλή θέρμανση ζητούμενο για τους φοιτητές που αναζητούν σπίτια

Εκατοντάδες αγγελίες για ενοικιάσεις κατοικιών σε φοιτητές, έχουν αναρτηθεί σε κάθε συνοικία της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και στην ειδική σελίδα του Πανεπιστημίου, ενώ «φωτιά», έχουν πάρει και τα μεσιτικά γραφεία.

Τα ενοίκια διαμορφώνονται με κριτήριο την παλαιότητα των οικοδομών, την περιοχή και τις παροχές του κάθε διαμερίσματος.

Οι τιμές σε στούντιο και γκαρσονιέρες περίπου 30 τμ, κυμαίνονται από 170 έως 350 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, ενώ ίδια είναι η εικόνα για τα δυάρια και τα τριάρια. Ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, περίπου 60 τμ, στο κέντρο και σε καινούργια πολυκατοικία, ενοικιάζεται από 450 έως 500 ευρώ τον μήνα, ενώ σε παλαιά, περίπου 350 ευρώ. Στην περιφέρεια της πόλης των Ιωαννίνων τα δυάρια ενοικιάζονται από 250 έως 300 ευρώ τον μήνα. Για τα διαθέσιμα τριάρια, οι τιμές σε διάφορες περιοχές της πόλης κυμαίνονται ανάλογα και με τις παροχές, από 300 έως 450 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί πως στα Γιάννενα ένα βασικό έξοδο για τους φοιτητές, είναι η θέρμανση, καθώς η περιοχή έχει πολύ κρύο τον χειμώνα.

 Ηράκλειο-Χανιά: Δύσκολη η εξεύρεση στέγης

Στα Χανιά και το Ηράκλειο η προσπάθεια εξεύρεσης σπιτιού από τους φοιτητές είναι πολύ δύσκολη τα τελευταία χρόνια λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης, αλλά και τις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Στα Χανιά οι περιοχές όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι τα Κουνουπιδιανά όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, η περιοχή των Δικαστηρίων, η Χαλέπα, η Νέα Χώρα και δρόμοι κοντά στο κέντρο της πόλης.

Οι τιμές των ενοικίων ανάλογα με την παλαιότητα αλλά και την περιοχή κυμαίνονται για τις γκαρσονιέρες από 300 -350 ευρώ και για μεγαλύτερα σπίτια (δυάρια) αν είναι επιπλωμένα μέχρι και 500 ευρώ. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς, «η κύρια αιτία της μη εύρεσης κατοικίας είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει ουσιαστικά οικοδομική δραστηριότητα. Παράλληλα δεν υπήρχαν φορολογικά κίνητρα για την ανέγερση νέων οικοδομών. Η αγορά ακινήτων έχει «μπουκώσει»». Στο Ηράκλειο τα ενοίκια κυμαίνονται από 250 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και από 380 ευρώ για τα δυάρια και όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες κατά 15-20%. Η περιοχή του Εσταυρωμένου, της Χανιόπορτας, η Λεωφόρος 62 Μαρτύρων, τα Καμίνια, το κέντρο της πόλης, η Νέα Αλικαρνασσός και ο Κάτω Πόρος συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φοιτητών.

 Ρέθυμνο: Φοιτητές με μία βαλίτσα στο χέρι καθώς αδυνατούν να βρουν σπίτι

Ο προβληματισμός, η ανησυχία και το άγχος για την εύρεση στέγης στο Ρέθυμνο ξεκίνησε για τους φοιτητές. Σε μία πόλη, όπου η οικοδομική δραστηριότητα είναι μειωμένη έως ανύπαρκτη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με επαγγελματίες εργολάβους, μεσίτες και ενασχολούμενους με τον κλάδο, το μεγάλο στοίχημα και φυσικά η αναμονή αφορά την κατάργηση του ΦΠΑ στις υπό ανέγερση οικοδομές κάτι που όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα σημάνει την έναρξη της δραστηριότητας και την επίλυση του προβλήματος στέγης στο Ρέθυμνο. Υπάρχουν ζευγάρια, οικογένειες που δεν μπορούν να βρουν σπίτι ακόμα και για τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ φοιτητές βρίσκονται με μία βαλίτσα στο χέρι ανά τρίμηνο αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιάκωβος Διαμαντάκης μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Ελλάδας και επαγγελματίας στο Ρέθυμνο, τονίζοντας πως το πρόβλημα είναι κάθετο.   Σε κεντρικό σημείο της πόλης προς την παραλία, μία γκαρσονιέρα 25 τμ ενοικιάζεται από 200 έως και 280 ευρώ. Οι τιμές γενικά ξεκινάνε από 200 έως και 300 ευρώ για τα μονόχωρα σπίτια, για τα δυάρια έως και 420 ευρώ, ενώ για τα τριάρια φτάνουν τα ενοίκια μέχρι 460 ακόμα και 500 ευρώ. Η διαφοροποίηση αφορά στην κατάσταση του σπιτιού και στην περιοχή που βρίσκεται και φυσικά το τι διευκολύνσεις προσφέρει στην καθημερινότητα του ενοικιαστή, όπως στάση λεωφορείου, τράπεζες, σούπερ μάρκετ και εστίαση.

Αλεξανδρούπολη: Ικανός ο αριθμός των διαμερισμάτων για τους φοιτητές

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Νομού Έβρου, Αγγελική Γκρασνέλη, εκτιμά ότι και η φετινή περίοδος αναζήτησης των φοιτητικών κατοικιών, θα κυλήσει ομαλά για τους εισαχθέντες στις σχολές της Αλεξανδρούπολης.

Δηλώνει ότι υπάρχει ένα «αρκετά μεγάλο ποσοστό κατοικιών που θα εξυπηρετήσουν τους νέους φοιτητές», διευκρινίζοντας ότι «ο αριθμός των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων είναι περίπου ο ίδιος με την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή ικανοποιητικός, ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής παραπονούμενος… Πάντα μιλάμε για σπίτια, γύρω και μέσα στο κέντρο της πόλης, που είναι όχι μόνο ικανοποιητικά αλλά σε άριστη κατάσταση και εξυπηρετούν και στις αποστάσεις μετακίνησης των φοιτητών», εξηγεί η κ. Γκρασνέλη.Ως προς τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων διαμερισμάτων και τις τιμές εξηγεί πως είναι τρεις οι κατηγορίες των ακινήτων που ενδιαφέρουν τους φοιτητές.

-Τα δίχωρα διαμερίσματα, σε ποσοστό ζήτησης 70-75%. Οι τιμές, σύμφωνα με την κ. Γρασνέλη, κυμαίνονται από 250-300 ευρώ «ανάλογα με τα τετραγωνικά και την περιοχή», ποσό το οποίο ανεβαίνει ενίοτε στα 350-380 ευρώ εφ’ όσον παρέχεται επίπλωση και ηλεκτρικός εξοπλισμός.

-Τα στούντιο ή οι γκαρσονιέρες, το ενοίκιο των οποίων κυμαίνεται από 180-220 ευρώ χωρίς επίπλωση, ενώ με πλήρη εξοπλισμό η τιμή διαμορφώνεται στα 230-250 ευρώ.

-Τα μεγάλα διαμερίσματα σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 5%, για τους φοιτητές που επιλέγουν τη συγκατοίκηση.

 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Έβρου, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «περίπου το 50% των παιδιών ζητούν επιπλωμένο διαμέρισμα, γιατί είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που έρχονται από μακριά και αυτό διευκολύνει τόσο τα ίδια όσο και τις οικογένειές τους».

Ξάνθη: Περιορισμένα τα διαθέσιμα ακίνητα για φοιτητική κατοικία

«Τα διαθέσιμα ακίνητα για φοιτητική κατοικία δεν είναι πολλά. Ούτε αυτά που είναι σε μεσιτικά γραφεία, ούτε και αυτά που «κυκλοφορούν ελεύθερα». Υπάρχει αρκετός περιορισμός, οπότε πιστεύω ότι θα έχουμε πρόβλημα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θράκης, Γιώργος Κεφαλίδης, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Ξάνθη. Αποδίδει τον περιορισμένο αριθμό διαμερισμάτων «στο γεγονός ότι κάποια ακίνητα βγαίνουν απ’ την αγορά ως παλιά, στο ότι εδώ και μία δωδεκαετία ουσιαστικά έχει ατονήσει εντελώς η οικοδομική δραστηριότητα στην Ξάνθη, όπως και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, στην αυξημένη ζήτηση, λόγω της αύξησης του αριθμού των εισαχθέντων στις σχολές και την παρουσία στρατού στην περιοχή».

Πρώτες στη ζήτηση των φοιτητών είναι σύμφωνα με τον κ. Κεφαλίδη, τα δίχωρα διαμερίσματα. «Συνήθως από 45-55 τ.μ. μεικτά και στο κέντρο για να έχουν πρόσβαση εύκολα στην αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπληρώνοντας πως «μία κατηγορία διαμερισμάτων που ενεργοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, είναι τα στούντιο, δηλαδή τα μονόχωρα, τα οποία υπάρχουν σχεδόν στην ίδια αναλογία με τα δίχωρα. Αυτά τα δίναμε συνήθως σε δασκάλους που ερχόταν για ένα χρόνο, τώρα όμως ζητούνται και από τους φοιτητές, κοιτώντας να τακτοποιηθούν για το πρώτο έτος, ίσως προσδοκώντας σε κάποια μεταγραφή. Είναι και μία μερίδα φοιτητών που ζητούν επιπλωμένα, τα οποία ήταν πάντα λίγα στην Ξάνθη και συνεχίζουν να είναι». Ως προς τις τιμές των ενοικίων, ο κ. Κεφαλίδης αναφέρει πως «τα δίχωρα σε κάποιες κεντρικές, καινούριες κατασκευές, μπορούν να ξεκινήσουν από 250-300 ευρώ. Στα στούντιο το ενοίκιο κυμαίνεται από 170 μέχρι τα 200 ευρώ και στα επιπλωμένα ανεβαίνουμε μέχρι τα 230 ευρώ. Ελάχιστα επιπλωμένα δίχωρα είναι διαθέσιμα και είναι στα 300-320 ευρώ, αν υπάρχουν».

  Κομοτηνή: Πολλά τα διαθέσιμα διαμερίσματα, εξαντλούνται γρήγορα τα προς ενοικίαση στούντιο

Για πολλά διαθέσιμα διαμερίσματα στην πόλη της Κομοτηνής, έδρα των Πρυτανικών Αρχών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάνει λόγο ο μεσίτης Απόστολος Τζελέπης. «Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα διαμερίσματα. Η μεγαλύτερη ζήτηση που παρατηρείται, την τελευταία διετία είναι στα ακίνητα των 45-50 τ.μ., με ένα δωμάτιο, σαλοκουζίνα και επιπλωμένα. Οι τιμές αυτών των διαμερισμάτων ξεκινούν από τα 230 ευρώ και φτάνουν ως τα 300 ευρώ». Σημειώνει πως σήμερα σπάνια οι φοιτητές ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση, ενώ στο παρελθόν ήταν συνήθης, «τώρα με τα σημερινά δεδομένα όχι. Συνήθως οι πρωτοετείς δεν συγκατοικούν εκτός αν είναι συγγενείς ή υπήρξαν συμμαθητές, διαφορετικά την αποφεύγουν», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζελέπης. Ως προς την τοποθεσία που είναι ψηλά στην προτίμηση των φοιτητών, αυτή είναι το κέντρο και ειδικότερα πλησίον των δύο στάσεων των αστικών λεωφορείων, καθώς «Οι τρεις σχολές είναι μέσα στην πόλη και οι υπόλοιπες σε απόσταση 5-6 χιλιομέτρων».

Διαφορετική, ως προς τη διαθεσιμότητα των φοιτητικών διαμερισμάτων, είναι η εκτίμηση του μεσίτη Γιώργου Γκαγκά, σύμφωνα με τον οποίο, ήδη αρχίζουν να εξαντλούνται τα προς ενοικίαση μονόχωρα διαμερίσματα (στούντιο) στην Κομοτηνή. Πέρυσι και πρόπερσι είχαμε μεγάλη διαθεσιμότητα και πολλά ξενοίκιαστα. Φέτος επειδή θα έρθουν και περισσότεροι φοιτητές, βλέπουμε ότι αρχίζουν να εξαντλούνται γρήγορα τα διαμερίσματα και πριν την ανάρτηση των αποτελεσμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δηλώνει πως «υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις φοιτητών που επιλέγουν τη συγκατοίκηση, για να μοιραστούν το κόστος του μισθώματος, των κοινοχρήστων», αλλά «τα στούντιο, λόγω της κρίσης, προτιμήθηκαν πλέον από τους φοιτητές», ενώ οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον κ. Γκαγκά, επιλέγουν να μείνουν στο κέντρο και σε μικρότερα διαμερίσματα για να μειώσουν το κόστος συντήρησης και διαβίωσης.

Ο μέσος όρος των ενοικίων των μεγάλων διαμερισμάτων, με δύο δωμάτια (πέραν της σαλοκουζίνας), είναι σύμφωνα με τον κ. Γκαγκά στα 250 ευρώ, ενώ «στις καινούριες οικοδομές στο κέντρο μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 400-430 ευρώ, χωρίς επίπλωση. Η διαφοροποίηση ως προς την τιμή στα επιπλωμένα είναι της τάξης των 20-30 ευρώ επιπλέον… Στην κατηγορία των στούντιο, κεντρικά διαμερίσματα μέχρι 30 τ.μ. καθαρής επιφάνειας, είτε κενά, είτε επιπλωμένα, οι τιμές ξεκινούν από 180 ευρώ και φτάνουν τα 300, τα κεντρικά, τα ευρύχωρα και τα επιπλωμένα. Τα δίχωρα με 28-30 τ.μ. καθαρής επιφάνειας και σε μέση απόσταση από το κέντρο, ξεκινούν από τα 220 ευρώ. Τα διαμερίσματα των 60-70 τ.μ. που είναι στο κέντρο, με ένα υπνοδωμάτιο και ειδικά αυτά που είναι επιπλωμένα με πολύ καλή επίπλωση, μπορεί να φτάσουν φέτος μέχρι και τα 450 ευρώ, εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκαγκάς.

  Βόλος: Σε αύξηση ενοικίων οδηγεί η μεγάλη ζήτηση σε σπίτια

Έλλειψη διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρουσιάζεται στον Βόλο, εξ αιτίας της μεγάλης αύξησης των φοιτητών και όσων γενικότερα επιθυμούν να κατοικήσουν στην πόλη, αλλά και επειδή τα τελευταία χρόνια έχει εμφανισθεί η χρονομίσθωση και σπανίως χτίζονται νέες μεγάλες οικοδομές για κατοικία. Οι φοιτητές κυρίως που ψάχνουν να βρουν διαμέρισμα στο κέντρο είναι εξαιρετικά δύσκολο και σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο του Δημήτρη Τζαμτζή, μία γκαρσονιέρα 15ετίας και με 25-35 τ.μ. περιφερειακά του κέντρου (Άγιος Κων/νος, Ηλίσια, Μεταμόρφωση, Άγιος Βασίλειος) κοστίζει μηνιαίως μεταξύ 240 και 270 ευρώ. Τα δυάρια 15ετίας εκτός κέντρου ενοικιάζονται μεταξύ 280 και 340 ευρώ τον μήνα, ενώ στον κεντρικό τομέα θα είναι 35 ετών και πάνω και οι τιμές τους είναι 280-300 ευρώ.  Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Δημήτρης Τζαμτζής «η έλλειψη καινούριων κατοικιών στον Βόλο, η παρουσία του Airbnb και η μεγάλη ζήτηση από τους χιλιάδες φοιτητές δίνει μια αύξηση στα ενοίκια της τάξης του 3%-4% σε ετήσια βάση».

Το μεσιτικό γραφείο του Κώστα Παπαδημητρίου δίνει παρόμοιες τιμές για διαμερίσματα και τονίζει ότι τα ελαχιστότατα καινούρια (5ετίας) στο κέντρο είναι πολύ ακριβά. Μία γκαρσονιέρα 5-7 ετών,25-30 τ.μ. ενοικιάζεται μεταξύ 280 και 320 ευρώ, ενώ γκαρσονιέρες μεταξύ 15 και 35 ετών, δηλαδή παλαιές, έχουν χαμηλότερη τιμή και κυμαίνονται μεταξύ 150 και 250 ευρώ τον μήνα. Στην Νέα Ιωνία πάντως κάποιος μπορεί να βρει πολύ καλύτερα καταλύματα και φθηνότερα. Υπάρχουν γκαρσονιέρες καινούριες, μεγάλες και σε άριστη κατάσταση με 250 ευρώ και αντίστοιχα δυάρια με 280-300 ευρώ, ενώ στο κέντρο του Βόλου ένα παλιό δυάρι (35ετίας) ενοικιάζεται το λιγότερο 200 ευρώ μηνιαίως, αλλά ένα δυάρι 15ετίας έχει τιμή ενοικίου μεταξύ 280 και 380 ευρώ. Στον Βόλο ωστόσο τα τελευταία χρόνια πολλοί φοιτητές, αλλά και οικογένειες, προτιμούν να ενοικιάζουν σπίτια σε προαστιακές περιοχές, αφού στον Βόλο υπάρχει ένα εξαιρετικά πυκνό και καλό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών και με εισιτήρια πολλαπλών διαδρομών.

 Κοζάνη: Περιζήτητη η φοιτητική στέγη

Περιζήτητα είναι τα διαμερίσματα που προορίζονται για την στέγαση των νεοεισερχόμενων φοιτητών στην Κοζάνη. Για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 έχουν υπολογισθεί ότι θα εισαχθούν στις σχολές της Κοζάνης 2.231 φοιτητές και σύμφωνα με τον μεσίτη Σωτήρη Βαντσιώτη που μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ θα υπάρχει δυσκολία εύρεσης φοιτητικής στέγης σε γκαρσονιέρες και στούντιο, διαμερίσματα που κατά κύριο λόγω αναζητούν οι φοιτητές. Ως επακόλουθο της μικρής προσφοράς και ταυτόχρονα της μεγάλης ζήτησης ο κ, Βαντσιώτης εκτιμά ότι η φοιτητική στέγη θα είναι ακριβότερη από το 2018 κάτι που όπως επισημαίνει παρατηρήθηκε και στις μισθώσεις ακινήτων που έγιναν κατά την διάρκεια του έτους, όπου οι ιδιοκτήτες νοίκιασαν τα διαμερίσματα τους ακριβότερα από το προηγούμενο μίσθωμα. Για τις γκαρσονιέρες και τα στούντιο οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα 250 ευρώ.  Η μικρή προσφορά διαμερισμάτων που απευθύνονται στους φοιτητές στην Κοζάνη όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαντσιώτης οφείλεται και στην λειτουργία ιδιωτικής δομής εκπαίδευσης πιλότων, όπου οι εκπαιδευόμενοι νοίκιασαν πολλά από τα προσφερόμενα διαμερίσματα της πόλης.

Στην Κοζάνη υπάρχουν φοιτητικές εστίες και κτίρια που νοικιάζει το πανεπιστήμιο, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 300 κλίνες αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης στέγης.  Αντίστοιχη πίεση σε ό,τι αφορά την αναζήτηση στέγης θα υπάρξει στην Καστοριά και την Φλώρινα όπου στους 660 και 945 εισακτέους της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς αντίστοιχα, συμπεριλαμβάνονται και φοιτητές σε δύο νέα τμήματα του Μαθηματικού και της Ψυχολογίας που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά από τη φετινή χρονιά. Στην Φλώρινα λειτουργεί ήδη φοιτητική εστία δυναμικότητας 82 κλινών και μια μικρή δομή στέγης με 14 κλίνες.

Ρόδος: Άκρως προβληματική η εξεύρεση στέγης

Άκρως προβληματικά είναι τα πράγματα με την εξεύρεση φοιτητικών κατοικιών στο νησί της Ρόδου αφού κάθε χρόνο όλο και λιγότερα διαμερίσματα διατίθενται προς ενοικίαση ειδικά στην πόλη της Ρόδου όπου βρίσκονται και οι σχολές του πανεπιστημίου Αιγαίου.   Βασική αιτία για την έλλειψη κατοικιών είναι οι πλατφόρμες ενοικίασης σπιτιών σε τουρίστες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια στο νησί της Ρόδου.

«Δεν υπάρχουν πλέον διαμερίσματα παρά ελάχιστα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Ευσταθίου κτηματομεσίτης και επισημαίνει ότι πράγματι το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Ήδη αρκετοί γονείς νέων φοιτητών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση διαμερισμάτων στο νησί, χωρίς αποτέλεσμα.

Βασική αιτία είναι επίσης το γεγονός, όπως επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου ότι εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια δεν έχουν αναγερθεί λόγω της οικονομικής κρίσης νέες οικοδομές στην πόλη, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι φοιτητικές εστίες που υπάρχουν (πρόκειται για μικρά ξενοδοχεία που μισθώνει το πανεπιστήμιο Αιγαίου) καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών των φοιτητών προκαλούνται αδιέξοδες καταστάσεις. Μία ακόμα αιτία που επιδεινώνει το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έρχονται για να εργαστούν στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας αρκετοί εκ των οποίων μένουν στην πόλη της Ρόδου ενοικιάζοντας όσα σπίτια προσφέρονται.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευσταθίου ελάχιστα είναι πλέον τα διαμερίσματα που διατίθενται σε φοιτητές και όσα υπάρχουν γίνονται ανάρπαστα με μίσθωμα 350 έως 380 ευρώ (επιπλωμένα), ενώ στο κέντρο της πόλης υπάρχουν επίσης στούντιο που ενοικιάζονται από 250 έως 300 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ