Πάτρα: Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου το απόγευμα

Στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο

Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα της 4ης αξιολόγησης πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στις 7.00 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Σε ανακοίνωση – κάλεσμα από την Πρωτοβουλία συλλογικοτήτων-εργαζομένων-ανέργων, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να μας πείσει για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την «ανάπτυξη» που έρχεται. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρόκειται για ένα μνημόνιο δεκαετιών. Η άθλια συμφωνία της με τους δανειστές προβλέπει (απόφαση Eurogroup 24/5) ένα νέο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων για την συνέχιση των μνηνονίων ως το 2022. Το μεσημέρι της 14ης Ιουνίου επιδιώκει να ψηφίσει στη Βουλή τα 55 προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει την 4η αξιολόγηση.

Στο νέο «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2019-22» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

–              πλήρης παράδοση στους δανειστές της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα κάθε φορά που δεν θα καταβάλλεται κάποια δόση στους δανειστές αυτοί θα μπορούν να κατάσχουν τμήματα της δημόσιας περιουσίας

–              συνοπτικές διαδικασίες ώστε να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα funds

–              αιματηρά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022

–              μείωση του αφορολόγητου, μείωση των συντάξεων μέχρι 35% και κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019

–              πλαφόν ως το 2022 στις προσλήψεις του Δημοσίου, το μισθολόγιο και τον αριθμό των συμβασιούχων και αναπληρωτών στα επίπεδα του 2018

–              καμιά πρόβλεψη για μόνιμους διορισμούς σε εκπαίδευση, υγεία κ.ά. παρά μόνο στην ΑΑΔΕ, δηλ. το μηχανισμό κατασχέσεων και φοροληστείας

–              συγκέντρωση των αποθεματικών του δημοσίου σε έναν ενιαίο λογαριασμό, ώστε οι μισθοί και οι συντάξει να εγγυηθούν την ομαλή αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους

–              αναδιοργάνωση ΕΝΦΙΑ, νέες αυξήσεις και επιβολή του και σε εκτός σχεδίου εκτάσεις

–              άμεσο ξεπούλημα ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ. Διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, για χάρη του ομίλου Λάτση

–              νέο χτύπημα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, την στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει τις ΣΣΕ και τους κατώτατους μισθούς,

–              νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ενώ την αύξηση των λίγων ευρώ στον κατώτατο «μισθό πείνας» περνάνε από δεκάδες κόσκινα και προϋποθέσεις, καθώς θα εξαρτάται από την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Μας κοροϊδεύουν για άλλη μια φορά!

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για ενισχυμένη επιτροπεία με μόνιμη παρουσία τοποτηρητών της Ε.Ε. και των δανειστών και αξιολόγηση ανά τρίμηνο! Είναι φανερό ότι η πολυδιαφημιζόμενη “ανάπτυξη” τους και η «έξοδος» από τα μνημόνια περνάει πάνω από την ισοπέδωση κάθε εργατικής κατάκτησης και δικαιώματος.

Από κοντά ακολουθεί και η προσπάθεια της «Κοινωνικής Συμμαχίας» ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-εργοδοτών για τον πλήρη παροπλισμό του εργατικού κινήματος. Μετά την πανεθνική μέρα δράσης στις 30 Μάη, ο υποταγμένος συνδικαλισμός ισχυρίζεται πως δεν «υπάρχει χρόνος» για απεργία ενόψει της ψήφισης των προαπαιτούμενων μέτρων της 4ης αξιολόγησης, διευκολύνοντας έτσι το μνημονιακό έργο της κυβέρνησης. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η πανεθνική μέρα δράσης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή χωρίς εναντίωση στα προ απαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης επιλέχτηκε έτσι ώστε να παρεμποδίσει την εκδήλωση πανεργατικής απεργίας ενάντια στην 4η αξιολόγηση και όπως το Γενάρη στην 3η αξιολόγηση, να ψηφίζεται τα μέτρα χωρίς έστω μια 24ωρη απεργία από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Μόνο οι επιθετικοί αγώνες των εργαζόμενων που διεκδικούν εδώ και τώρα ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους και σπάνε στην πράξη το «τείχος» του κεφαλαίου και των μνημονίων μπορούν να ανοίξουν δρόμους. Οι αγώνες αυτοί, για να υπάρξουν, προϋποθέτουν ήττα της πολιτικής του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, ριζικά διαφορετικό αγωνιστικό σχεδιασμό, άλλο κέντρο αγώνα. Σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν οι δυνάμεις της αριστεράς, σπάζοντας την χρεοκοπημένη γραμμή ακολουθητισμού στην ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που μόνο ήττες και υπονόμευση φέρνει στο κίνημα.

Τώρα είναι ώρα μάχης! Με τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα μπροστά η πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ πρέπει να ανατραπεί. “Έξοδος από μνημόνιο” για εμάς σημαίνει αιτήματα άμεσης βελτίωσης της εργατικής θέσης, όπως αύξηση κατώτατου μισθού και μεροκάματου, με παράλληλη αύξηση μισθών σε όλους τους εργαζόμενους, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και κατάργηση του απεργοκτόνου νόμου, κατάργηση όλων των νομοθετημάτων για ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους της για τους εργοδότες, την άμεση μείωση του χρόνου εργασίας για όλους, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο και στους συνταξιούχους, τον διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας και την ένταξη όλων των ανέργων στην ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ, διαγραφή χρεών των φτωχών νοικοκυριών, σταμάτημα των πλειστηριασμών και προστασία της λαϊκής κατοικίας.Για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης κεφαλαίου-ΣΕΒ-ΕΕ-κυβέρνησης στους εργαζομένους.

Απέναντι στη νέα αντιλαϊκή επίθεση και τα μνημόνια δια βίου να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση για:

– να μην περάσουν τα νέα μέτρα

– το ξύλωμα των μνημονίων και όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου

– δουλειά-μισθό-ζωή με αξιοπρέπεια για όλους».

ΣΧΟΛΙΑ