Τσακλόγλου για νέες επικουρικές: Οι συντάξεις των σημερινών δικαιούχων δεν θα επηρεαστούν

“Η κάλυψή τους για όσο διάστημα παραμένουν στο υφιστάμενο σύστημα, θα γίνει μέσω του Προϋπολογισμού”

Ενόψει της παρουσίασης στο υπουργικό συμβούλιο (Τετάρτη, 23 Ιουνίου) του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, δηλώνει στη “Real News”:

“Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αφορά τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική, ενώ οι κύριες συντάξεις παραμένουν στο διανεμητικό σύστημα. Δηλαδή οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων, αντί να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, θα τοποθετούνται σε ατομικούς λογαριασμούς, θα επενδύονται και οι συντάξεις όσων συμμετέχουν στο νέο σύστημα θα καθορίζονται από το συνολικό ύψος των εισφορών τους και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πλήρη πληροφόρηση για τον ατομικό του λογαριασμό ανά πάσα στιγμή, μέσω πρόσβασης από το κινητό του τηλέφωνο ή και τον υπολογιστή του”.

Επίσης, όσον αφορά τη διασφάλιση των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθαρίζει: “Οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων που καταβάλλονται με βάση το υφιστάμενο σύστημα δεν θα θιγούν καθόλου. Η κάλυψή τους, πέρα από τις εισφορές όσων και για όσο διάστημα παραμένουν στο υφιστάμενο σύστημα, θα γίνει μέσω του Προϋπολογισμού”.

ΣΧΟΛΙΑ