Ο Τσίπρας λέει την “αλήθεια” για την Συμφωνία των Πρεσπών! video

Με ένα… promo βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως «ήρθε η ώρα να μάθουμε την αλήθεια» για την Συμφωνία των Πρεσπών.
“Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Eδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας”. Αυτό είναι το μήνυμα που συνοδεύει το νέο βίντεο που παρουσιάζεται μέσα από τον λογαριασμό του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Facebook.
Η χρονική στιγμή… καθόλου τυχαία. Σήμερα, Δευτέρα 21.01.2019, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά το πέρας της οποίας η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει για συζήτηση και ψηφοφορία στην Βουλήγ, πιθανότατα το βράδυ της Πέμπτης, 24.01.2019.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, λοιπόν, ο πρωθυπουργός αποφασίζει να δημοσιοποιήσει αυτό το βίντεο, με το οποίο ουσιαστικά υπερασπίζεται την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο… πνεύμα παλαιότερων βίντεο παρόμοιου ύφους, το σημερινό ξεκινά με μια γυναικεία φωνή να λέει: “Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αλήθεια. Με την Συμφωνία των Πρεσπών, θωρακίζουμε την Μακεδονία μας. Με την αυτοπεποίθηση που νικάει τον φόβο και την αδράνεια, ανοίγουμε το δρόμο της ειρήνης και της ανάπτυξης.

140 χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία. Δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι γείτονές μας, αλλάζουν το όνομα της χώρας τους σε Βόρεια Μακεδονία και ο όρος Μακεδονία, χωρίς άλλο προσδιορισμό, μένει στην Ελλάδα“.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο του Αλέξη Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών

Δείτε ζωντανά την συνεδρίαση της Επιτροπής για την Συμφωνία των Πρεσπών

Μια συνεδρίαση ιστορική για την Συμφωνία των Πρεσπών

Συμφωνία των ΠρεσπώνΟ πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

Όλη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας και δύο ημέρες στην Ολομέλεια θα διαρκέσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ