Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019
28.1 C
Πάτρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάτρα: Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε υπέρ της Νομικής Σχολής Οδικώς ταξιδεύει στην Ελλάδα το 29% των τουριστών Χειροπέδες σε 11 οδηγούς ταξί για επέμβαση στις ταμειακές μηχανές Πώς θα υπολογίζονται οι νέες αυξημένες συντάξεις χηρείας Kομάντο της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας – Θα περιπολούν σε τουριστικά σημεία – ΒΙΝΤΕΟ ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές που σχεδιάζονται -Πώς θα προκύψουν οι μειώσεις ΑΣΕΠ: Τρέχουν οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ – Υπάλληλοι γραφείου σε 21 περιοχές Οι πέντε βουλευτές που δεν ψήφισαν τον Κακλαμάνη για αντιπρόεδρο της Βουλής -Από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ Θερμοκρασία ρεκόρ στο Ισραήλ-Κοντά στους 50 βαθμούς ο υδράργυρος Πληρωμή συντάξεων Αυγούστου 2019: Πότε καταβάλλονται τα χρήματα Ξύπνησαν μνήμες του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα από τα 5,1 Ρίχτερ Μικροζημιές στο κτήριο της Βουλής – Επιθεωρεί τον χώρο ο Κ. Τασούλας

SOS από τη Γροιλανδία: Έλιωσε το 40% των πάγων σε μία ημέρα

Η συνολική απώλεια πάγου εκτιμάται στους 2 γιγατόνους

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η διαπίστωση ότι σε μία μόλις ημέρα, την Πέμπτη, πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας έλιωσαν. Πρόκειται για κάτι εντελώς ασυνήθιστο για την εποχή.

Η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετούς. Η μέση περίοδος τήξης για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο.

Rasmus Tonboe@RasmusTonboe

@SteffenMalskaer got the difficult task of retrieving our oceanographic moorings and weather station on sea ice in North West Greenland this year. Rapid melt and sea ice with low permeability and few cracks leaves the melt water on top.

1,016 people are talking about this

Η αιφνίδια αύξηση της ποσότητας του πάγου που έλιωσε «είναι ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει» αναφέρει ο Thomas Mote ερευνητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στο CNN.

«Είναι συγκρίσιμο με κάποιες καταγραφές που είχαμε τον Ιούνιο του 2012», δήλωσε ο Mote αναφερόμενος στο φαινόμενο. Το 2012 καταγράφηκε η τήξη του μεγαλύτερου μέρους των πάγων της περιοχής.

Ωστόσο, το γεγονός ότι φέτος η μαζική τήξη αρχίζει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία είναι ένα κακό σημάδι, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Εξηγούν ότι αν η κατάσταση αυτή εξελιχθεί, θα μπορούσε να καταγραφεί ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Greenland@greenlandicesmb

Yesterday (13th June), we calculate lost more than 2 Gt (2 km³) of ice,, melt was widespread but didn’t quite get to which was just below 0°C

The high melt is unusual so early in the season but not unprecedentedhttp://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/ 

330 people are talking about this

Ο κλιματολόγος Jason Box προέβλεψε πως το 2019 θα είναι μια κακή χρονιά για τη Γροιλανδία, λόγω της εξαιρετικά πρώιμης μαζικής τήξης των πάγων. Όπως ανέφερε η περίοδος τήξης άρχισε περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τον μέσο όρο και νωρίτερα από το ρεκόρ που χρονολογείται το 2012.

Η κάλυψη του χιονιού είναι ήδη χαμηλότερη από τη μέση τιμή στη Δυτική Γροιλανδία και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι το 2019 ενδέχεται να φτάσουμε σε μια χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με το 2012.

Η Γροιλανδία συγκρατεί τεράστια αποθέματα πάγου τα οποία αν έλιωναν εντελώς θα ανέβαζαν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από έξι μέτρα.

Anne Merrild Hansen@Anne_Merrild

Interesseret i at høre om mineraler olie udvikling i Grønland? Så er du velkommen til at kontakte mig på @AAU_Arctic @Ilisimatusarfik @aautech

See Anne Merrild Hansen’s other Tweets

ΣΧΟΛΙΑ