Κατρίνα Τσάνταλη: Στα 19 μου είπαν θα τυφλωθείς, δεν γίνεται τίποτα

Η Κατρίνα Τσάνταλη εκπροσωπεί  την τέταρτη  γενιά  μιας οικογένειας  που σηματοδοτεί  τις  εξελίξεις στην ελληνική οινοποιία απ’ το 1890.

Η «χρυσή κληρονόμος» της οικογένειας Τσάνταλη έδωσε συνέντευξη στην Ελεονώρα Μελέτη όπου μιλησε για την αγάπη της για τα ζώα που την οδήγησε να γίνει συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αλλά και για την αγάπη της για τα παιδιά που την ώθησε να ταξιδέψει μέχρι την Αφρική, προκειμένου να βοηθήσει στο χτίσιμο σχολείων για άπορα παιδιά.

Παράλληλα, όμως αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι στα 19 της διαγνώστηκε ότι πάσχει από μια απειλητική ασθένεια που καταλήγει σε τύφλωση. Και οι γιατροί της είπαν ότι μέχρι τα 28 θα είχε τυφλωθεί εντελώς.

 

«Μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια λέγεται το θέμα που έχω με το μάτι μου. Όταν μου το είπαν ούτε εγώ το θυμόμουν. Όταν το ανακάλυψα σπούδαζα στην Αγγλία. Συνειδητοποίησα πως κάτι πάει λάθος με τα μάτια μου και νόμιζα πως έχω μυωπία. Έκλεισα ραντεβού και με κράτησαν 7 ώρες.

Στο τέλος ο Άγγλος γιατρός μου είπε πως έχω αυτή την ασθένεια και δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω. Και ότι μέχρι τα 25-28 θα χάσω πλήρως την όραση μου και στα δύο μάτια.

Δεν ήθελα να πω κάτι στους γονείς μου μέχρι να είμαι σίγουρη. 

Πήρα κλαίγοντας τον μπαμπά μου και του είπα ότι θα χάσω την όρασή μου. Είμαι πάρα πολύ τυχερή γιατί είναι μόνο στο ένα μου μάτι. Κάνουν ισορροπία τα μάτια μου και βλέπω κανονικά… Κάνω τις εξετάσεις μου κάθε χρόνο, βλέπω πως πηγαίνει. Στην αρχή τρομοκρατήθηκα. Κοιμόμουν με ανοιχτά τα φώτα. Ό,τι είναι το αντιμετωπίζω» είπε, μεταξύ άλλων, η Κατρίνα Τσάνταλη.

«Τελικά είμαι πάρα πολύ τυχερή γιατί είναι μόνο στο ένα μου μάτι, και κάνουν ισορροπία τα δύο μου μάτια και βλέπω κανονικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορώ με το καλό μου μάτι κλειστό, να στο πω κι έτσι. Και όταν το ψάξαμε καλύτερα, πήγα σε ειδικό γιατρό που κάνει την έρευνα πάνω στη μελαχρωστική, τον ρώτησα «Έχετε παιδιά;} Μου λέει «Ναι έχω τρεις κόρες». «Τέλεια», του λέω. «Επειδή δεν είμαι 80 ετών αλλά 19 θέλω να μου το πείτε όπως θα το λέγατε στην κόρη σας», όχι σταν να ήμουν μια μεγάλη γυναίκα που δεν έγινε και τίποτα αν τυφλωθεί όπως με αντιμετώπισαν άλλοι». 

Δείτε το βίντεο:

Κεντρική φωτο: ndp

ΣΧΟΛΙΑ