Χονγκ Κονγκ: Στο κοινοβούλιο, από τους δρόμους, το χάος (ΦΩΤΟ)

Επιθέσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης

Η πρώην βρετανική αποικία διέρχεται από τον Ιούνιο τη χειρότερη πολιτική της κρίση μετά την επιστροφή της στην Κίνα το 1997, με καθημερινές πορείες και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στους δρόμους.

Τις τελευταίες δύο ημέρες το χαός που επικρατεί στους δρόμους έχει μεταφερθεί στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, με επιθέσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ.

Εχθες, βουλευτές της αντιπολίτευσης ανάγκασαν την Λαμ να παρουσιάσει την ετήσια ομιλία της για την πολιτική της μέσω βίντεο, αφού νωρίτερα – λίγη ώρα προτού ξεκινήσει την ομιλία της – κάποιοι βουλευτές  εισήλθαν στην αίθουσα και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εμπνευσμένα από το κίνημα διαμαρτυρίας, όπως «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ», ενώ ανήρτησαν και ένα πανό που έγραφε «Πέντε αιτήματα, κανένα λιγότερο».

Έπειτα από περίπου 30 λεπτά διαμαρτυρίας και αφού προσπάθησε δύο φορές να ξεκινήσει την ομιλία της, η Λαμ τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το κοινοβούλιο.

Το γραφείο της τελικά έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να διαβάζει την ομιλία της κεκλεισμένων των θυρών.

Σήμερα η Λαμ αναμενόταν να απαντήσει σε ερωτήματα των βουλευτών για την ομιλία αυτή. Όμως χάος επικράτησε στην αίθουσα του κοινοβουλίου όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης άρχισαν και πάλι να φωνάζουν συνθήματα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας χρειάστηκε να συνοδεύσουν αρκετούς εξ αυτών έξω από την αίθουσα.

 

ΣΧΟΛΙΑ