Υπάλλληλος της Google έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ του αριθμού «π»

Μία υπάλληλος της Google κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού «π».

Η Έμμα Χαρούκα Ιβάο πέρασε 4 μήνες εργαζόμενη στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και κατάφερε να υπολογίσει τον αριθμό «π» στα 31,4 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Ο αριθμός «π» κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στον τομέα των μαθηματικών. Είναι ένα παράλογα μεγάλος αριθμός που συνεχίζει απεριόριστα χωρίς επανάληψη και υπολογίζετε διαιρώντας την περιφέρεια του κύκλου με την διάμετρό του. Τα πρώτα τρία ψηφία του είναι 3,14, όμως κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλος μπορεί να είναι αυτός ο αριθμός.

Η Ιβάο ξεκίνησε την έρευνά της στο γραφείο της στην Google στο Σιάτλ, όπου εργάζεται ως προγραμματίστρια για το Google Cloud. Χρησιμοποίησε 25 εικονικές μηχανές Google Cloud για να δημιουργήσει τον τεράστιο αριθμό και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός «π» υπολογίζεται στο cloud.

Το κατόρθωμά της πιστοποιήθηκε από την Guinness World Records την Τετάρτη, κάνοντάς την την τρίτη γυναίκα που θέτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού. Η Ιβάο έσπασε το ρεκόρ για τον αριθμό «π» που έθεσε ο Πίτερ Τρούεμπ το 2016, το οποίο ήταν 22,4 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Η Google έκανε την ανακοίνωση στις 14 Μαρτίου (3.14 – η ημερομηνία όπως γράφεται στα αγγλικά είναι ίδια με τον αριθμό «π»), η οποία είναι γνωστή ως η Μέρα Π.

ΣΧΟΛΙΑ