Τσιόδρας: Φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει και μετά την ίαση

Όπως φαίνεται ο νέο ιός μπορεί να παραμείνει και μετά την ίαση, επισήμανε ο λοιμοξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. «Παρόλ’αυτά πλέον δίνεται σαν οδηγία από τους διεθνείς οργανισμούς να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο μετά από 7 μέρες, τηρώντας κάποιες οδηγίες υγιεινής»

Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι «οι ακριβείς εκτιμήσεις για τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα. Σήμερα έχουμε και διαγνώσεις μέσω τεστ για ανθρώπους με ήπια συμπτώματα και δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις διασποράς».

Ως χώρα «είμαστε στο καλό σενάριο. Το κακό σενάριο τύπου Ιταλίας δεν ακολουθείται», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τη χλωροκίνη τόνισε:

«Το φάρμακο με βάση τη χλωροκίνη δίνεται με αυστηρά κριτήρια και παρακολούθηση. Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος διεξαγωγής του εργαστηριακού ελέγχου, που πλέον γίνεται παντού με αυστηρά κριτήρια».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την εγκυμοσύνη και τον νέο ιό τόνισε ότι:

«Για τις εγκύους συστήνεται ειδική παρακολούθηση και φάρμακα μόνο αν υπάρξουν επιπλοκές. Βασικό είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται, με βάση τα περιστατικά που γνωρίζουμε, δεν πεθαίνουν».

Αναφορικά με την καρδιοτοξικότητα τόνισε:

«Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο ο ιός είναι καρδιοτοξικός. Θα δώσουμε κάποιο φάρμακο που δοκιμάζεται και αλλού και ελπίζουμε να αποτρέψει επιπλοκές».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνολικά 1061 ανέρχεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς το τελευταίο 24ωρο ακόμη 95 άτομα επιβεβαιώθηκαν ως νοσούντες από τον θανατηφόρο ιό.

Ειδκότερα 61 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – οι περισσότεροι άνδρες με ιατρικό ιστορικό, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 32, συνολικά.

ΣΧΟΛΙΑ