Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι για τον κορωνοϊό

Το ταξίδι στην Ιταλία θα περιλαμβάνεται στο εξής στις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ως «ύποπτου» περιστατικού για κορωνοϊό.

Μέχρι σήμερα, για να χαρακτηριστεί ένα κρούσμα ως «ύποπτο», θα έπρεπε να έχει συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό και ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα. Τώρα, στο ιστορικό ταξιδιού θα περιλαμβάνεται και η γειτονική χώρα.

Όπως μεταδίδει το iatronet,gr, την απόφαση έλαβαν το απόγευμα της Δευτέρας οι λοιμωξιολόγοι που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τον καθορισμό μέτρων για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού από τον ιό.

Είχαν προηγηθεί μια σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής και μια το πρωί της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις και τη δυνατότητα παρεμβάσεων.

To Υπουργείο τουρισμού έχει ενημερωθεί από στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και έχει ζητηθεί η συνδρομή του.

Μετά το τέλος της σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας, ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε τα εξής: «Στο 85% των περιπτώσεων η Covid-19 εκδηλώνεται με ήπιο τρόπο, σαν απλό κρυολόγημα.Όλες οι επιτροπές που συνεδρίασαν το τελευταίο 24ωρο αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, παρά καλύτερη ενημέρωση του κοινού προκειμένου να αναζητεί βοήθεια όταν προέρχεται από πληττόμενες περιοχές».

Σε επόμενη φάση, αποφασίστηκε προετοιμασία των υποδομών Υγείας, με ενίσχυσή τους με προσωπικό και έκτακτη χρηματοδότηση.

Aνησυχία

Στην Ιταλία ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό, έφθασε στους 6, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία και το πρακτορείο Reuters, ενώ πάνω από 200 είναι τα κρούσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση στην Ιταλία είναι ιδιαίτερη ανησυχητική.

ΣΧΟΛΙΑ