Πώς να απολυμάνετε τη θέση στο αεροπλάνο

Η δημοσιοποίηση περυσινού βίντεο της Ναόμι Κάμπελ να καθαρίζει με απολυμαντικό πανί το κάθισμά της σε αεροσκάφος προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από τους χρήστες του Ιντερνετ, που κατηγόρησαν την καλλονή για υπερβολική αντίδραση και «αρρωστοφοβία». Το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, όμως, απέδειξε ότι η τακτική αυτή μπορεί να αποβεί ωφέλιμη.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι απολυμαίνουν τα αεροσκάφη τους και ότι η καθαριότητα των αεροσκαφών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Κάποιοι ταξιδιώτες, όμως, νιώθουν την ανάγκη να ασχοληθούν οι ίδιοι με την απολύμανση των καθισμάτων και του χώρου γύρω από τη θέση τους. «Το αεροσκάφος και το κάθισμα είναι δημόσιος χώρος και γνωρίζουμε ότι πολλά μικρόβια ζουν πολύ χρόνο σε σκληρές επιφάνειες», λέει ο επιδημιολόγος Ααρον Μίλστοουν του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

 Η πρώτη συμβουλή

Η πρώτη συμβουλή των ειδικών αφορά την αποφυγή της επαφής των χεριών με το πρόσωπο. «Ο καθαρισμός επιφανειών στη θέση του επιβάτη δεν βλάπτει, εφόσον δεν οδηγεί σε ψευδαίσθηση ασφάλειας και συνοδεύεται από πλύσιμο χεριών», λέει ο μικροβιολόγος Αντριου Μέλε του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν. Ο ιός μεταφέρεται μέσω των εκκρίσεων της μύτης ή του σιέλου και εισέρχεται μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος. Παρότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, όπως το τραπεζάκι, η οθόνη, τα πόμολα τουαλέτας, άλλοι κορωνοϊοί, όπως ο SARS και ο MERS, μπορούν να ζήσουν σε μέταλλο, γυαλί και πλαστικό μέχρι και εννέα ημέρες, εφόσον οι επιφάνειες αυτές δεν έχουν απολυμανθεί.

Μελέτη του πανεπιστημίου Εμορι έδειξε ότι, κατά τη διάρκεια της έξαρσης της εποχικής γρίπης, οι ασφαλέστερες θέσεις στο αεροσκάφος είναι αυτές στα παράθυρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάθονταν σε θέσεις στα παράθυρα είχαν μικρότερη επαφή με πιθανούς ασθενείς. «Καθίστε σε παράθυρο και μη σηκώνεστε κατά τη διάρκεια της πτήσης, πίνετε υγρά και κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπο», λέει η καθηγήτρια Βιοϊατρικής, Βίκι Χέρτσμπεργκ.

Σκληρές επιφάνειες

Μόλις καθίσετε στη θέση σας και αφού έχετε απολυμάνει τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά μαντιλάκια για να καθαρίσετε τις σκληρές επιφάνειες του καθίσματός σας, όπως το μαξιλάρι, τα μπράτσα, την πόρπη της ζώνης, την οθόνη του καθίσματος, τη θήκη μπροστά σας και το τραπεζάκι. Αν το κάθισμα είναι καλυμμένο από σκληρό ή μη πορώδες υλικό, σκουπίστε και αυτό. Η χρήση απολυμαντικού μαντιλιού σε υφασμάτινο κάθισμα δεν είναι αποτελεσματική και θα βοηθήσει στην εξάπλωση μικροβίων, χωρίς να τα σκοτώσει.

«Η απολύμανση του καθίσματος με υγρό μαντίλι δεν είναι κακή ιδέα, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να πηδήξει από το κάθισμα στο στόμα σας. Οι επιβάτες πρέπει να προσέχουν να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα και στο πρόσωπο, αυτό είναι το σημαντικότερο», λέει ο επιδημιολόγος του Τζονς Χόπκινς, δρ Μίλστοουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ