Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα της «άυλης» συνταγογράφησης και ποια τα οφέλη

Τον τρόπο που θα λειτουργήσει το σύστημα της «άυλης» συνταγογράφησης και τα οφέλη της, παρουσιάστηκαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσο, την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, την Ελπίδα Φωτιάδη, προϊστάμενη ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, και τη γιατρό Γιώτα Λυμπεροπούλου.

Η εγγραφή των ασφαλισμένων και των γιατρών στην ψηφιακή πλατφόρμα ehealth.gov.gr απαιτεί δύο βήματα, ώστε η «άυλη» συνταγή να καταλήξει ταχύτατα στο κινητό τηλέφωνο του ασθενή. Η συνταγή θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ και θα στέλνεται τακτικά.

Το τριπλό όφελος:

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, στην τηλεδιάσκεψη υπογραμμίστηκε πως το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι, θα αποφέρει τριπλό όφελος:
Πρώτον θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά των χρονίως πασχόντων, καθώς θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, και μάλιστα σε μία εποχή που οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατεύονται.

Δεύτερον, θα απαλλάξει τους γιατρούς από χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες, επιτρέποντάς τους να εστιάσουν σε περιστατικά που χρήζουν της άμεσης φροντίδας τους, ειδικά τη στιγμή που δίνεται η μάχη με τον κορονοϊό.

Τέλος, θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα του κράτους να παρακολουθεί την φαρμακευτική δαπάνη, εντοπίζοντας στρεβλώσεις.

Στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν σε χρόνο ρεκόρ, “πολύ νωρίτερα από αυτό το οποίο είχαμε προγραμματίσει, το project της ‘άυλης’ ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”.

Όπως υπογράμμισε, «θεωρώ ότι είναι μία εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση που αποδεικνύει έμπρακτα ότι το ψηφιακό κράτος είναι στην υπηρεσία του πολίτη και ειδικά αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Είναι μία πρωτοβουλία από την οποία κερδίζουν όλοι. Κερδίζει πρώτα απ’ όλα ο ασφαλισμένος -και ειδικά οι χρονίως πάσχοντες- γιατί μπορεί να λαμβάνει πια αυτοματοποιημένα στο κινητό του την συνταγή του. Κερδίζουν οι ίδιοι οι γιατροί διότι απελευθερώνουν χρόνο για να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά περιστατικά τα οποία χρειάζονται ιατρική φροντίδα και αποδεσμεύονται από μία διαδικασία που είχε τα χαρακτηριστικά ρουτίνας. Και βέβαια κερδίζει και το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα αποκτά μία ακόμα καλύτερη εικόνα για την έκταση της φαρμακευτικής δαπάνης, για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συνταγογράφηση και για τις πιθανές εξοικονομήσεις που μπορούν να γίνουν και στο πλαίσιο αυτό”.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να εξοικειωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να εξοικειωθούν με αυτή την πολύ σημαντική τεχνολογική καινοτομία.

Ενδεικτικά, κατά την παρουσίαση, η κ. Λυμπεροπούλου έγραψε μία συνταγή για λογαριασμό του κ. Σκέρτσου, η οποία παραδόθηκε άμεσα στο κινητό του.

Σημειώνεται πως το 2019 ασφαλισμένοι πραγματοποίησαν 5,26 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς τη στιγμή που οι γιατροί που συνταγογραφούν ήταν περίπου 40.000. Κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 75 εκατομμύρια συνταγές.

ΣΧΟΛΙΑ