Πάτρα: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό-Εγρήγορση αλλά όχι πανικός (VIDEO-ΦΩΤΟ)(ΝΕΟ)

ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΓΝΠ

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για το συντονισμό της διαχείρισης της κατάστασης σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην περιοχή, στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Εθνικός Συντονιστικής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο λοιμοξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, Δήμαρχοι της περιοχής, ο διοικητής της 6ης ΥΠε Γιάννης Καρβέλης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οπως τόνισαν, μετά το τέλος της σύσκεψης, όλοι οι συμμετέχοντες, αυτό που προέχει είναι η εγρήγορση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και όχι ο πανικός.

Οπως επεσήμανε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, Εθνικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, «πιστεύω ότι δεν θα προκύψει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και δεν θα υπάρξει λόγος περαιτέρω ανησυχίας. Ο καθένας να είναι συνειδητά υπεύθυνος για τον εαυτό του και τους γύρο του όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα».

Ο ίδιος, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην Αμαλιάδα και τον Πύργο, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Σε δηλώσεις τους και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη σύσκεψη τόνισαν ότι δεν μπορούμε να έχουμε την τελική εικόνα για την εξέλιξη της νόσου στην περιοχή, αν δεν περάσει κάποιο διάστημα δύο εβδομάδων.

Αυτό που φοβίζει τους επιστήμονες είναι η επέκταση της νόσου στην κοινότητα και όχι τα κρούσματα που έχουν να κάνουν με τις επαφές των ήδη νοσούντων, καθώς αυτά ιχνηλατούνται.

Υπογράμμισαν, επίσης ότι πρέπει όλοι οι φορείς, αλλά και οι πολίτες, να είναι σε  εγρήγορση, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος και νέων κρουσμάτων που μπορεί να εισέλθουν από την Ιταλία.

Οσον αφορά την κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, ο 66χρονος παραμένει σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων εξελίσσεται ομαλά.

20200308 ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ 2

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια, αναφέρει:

«Η ετοιμότητα του συστήματος υγείας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ώστε με την συνεργασία των τοπικών φορέων να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η παρουσία αυξημένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, καθώς και η σημασία του διαρκούς συντονισμού μεταξύ κεντρικών και τοπικών φορέων – κυρίως «από τα κάτω προς τα πάνω» – ήσαν τα κεντρικά σημεία της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα, Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην έδρα της Περιφέρειας στην Πάτρα, παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που ήταν εστιασμένη στις περιοχές όπου το φαινόμενο εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση, ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε την αξία διαρκούς συνεννόησης των τοπικών φορέων και στη σημαντική συνεισφορά που μπορούν να έχουν, τόσο ως προς την υποβοήθηση των μονάδων υγείας, όσο και ως προς την εμπέδωση των κατάλληλων γνώσεων και οδηγιών προς τους πολίτες.

20200308 ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ 4

Επανέλαβε δε, ότι ο ιός θα νικηθεί με δύο τρόπους: Αφενός με τη λήψη των μέτρων αυτοπροστασίας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου που προτείνουν οι ειδικοί και αποφασίζει το Υπουργείο Υγείας και αφετέρου με την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανατρέψει τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό που ο ίδιος έχει «εισπράξει» μέχρι σήμερα από την τοπική κοινωνία είναι μόνο εύλογη ανησυχία, αλλά σε καμία περίπτωση πανικός, γεγονός που αποδεικνύει το επίπεδο ωριμότητας των πολιτών.

Μάλιστα, καθώς όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση υπόπτων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα – και στην περιοχή – θα οδηγήσει στην ανάγκη λήψης δειγμάτων κατ’ οίκον από πολίτες για τους οποίους θα υπάρχει υποψία ίωσης, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να διαθέσει οχήματα για την μεταφορά των δειγμάτων, ενώ οι Ιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να συνεισφέρουν με την εθελοντική προσφορά μελών τους, ώστε να λαμβάνονται και να μεταφέρονται τα δείγματα στα ειδικά εργαστήρια, ένα εκ των οποίων είναι ζήτημα χρόνου να λειτουργήσει και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Ο κ. Αρκουμανέας αναφέρθηκε στην εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα, τονίζοντας πως σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιες κρατικές αρχές βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, ζητώντας και από την πλευρά του, διαρκή πληροφόρηση από τους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε τη σημασία εμπέδωσης στις τοπικές κοινωνίες του ρόλου της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ενώ  τόσο ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, όσο και ο  Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα και τις δυνατότητες του υγειονομικού τομέα στην περιοχή, με επίκεντρο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας που αποτελεί και Νοσοκομείο Αναφοράς, σημειώνοντας επίσης, τον σημαντικό ενισχυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι περιφερειακές μονάδες υγείας.

Στη σύσκεψη υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών φορέων, αλλά και κοινή πεποίθηση ότι η λήψη των απλών μέτρων αυτοπροστασίας που συστήνονται για όλες τις ιώσεις, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της επιδημίας, η οποία εμφανίζεται να πλήττει πιο έντονα τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και πολύ πιο ήπια το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

Στη σύσκεψη, εκτός των προαναφερομένων, συμμετείχαν: Οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας και Π.Ε. Ηλείας, Χαράλαμπος Μπονάνος και Βασίλης Γιαννόπουλος αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, ο Δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Μαρτζάκλης, ο Περιφερειακός Δυτικής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Ρουμελιώτης, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Πάτρας, Πύργου – Ολυμπίας και Αμαλιάδας, Άννα Μαστοράκου, Νίκος Κατσαρός και Κωνσταντίνος Τσαούσης αντίστοιχα, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής προστασίας, Νίκος Γυφτάκης,  η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γεωργία Πλώτα, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας, Θεόδωρος Λάμπος, κ.ά.     »

 

ΣΧΟΛΙΑ