«Ξεσκονίζουν» τα οικονομικά των νοσοκομείων – Απολύτως λανθασμένοι οι υπολογισμοί

Τα χαμένα 30 εκατ. € του Ευαγγελισμού

Λεπτομερή έλεγχο των οικονομικών των νοσοκομείων έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες το υπουργείο Υγείας. Αυτά που έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες, φαίνεται ότι ανατρέπουν όλο το σχεδιασμό για τα νοσοκομεία, το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, κατά τη διάρκεια τυχαίου ελέγχου στο ΕΣΥ, διαπιστώθηκε ότι οι υπολογισμοί ειδικά στις προμήθειες ήταν απολύτως λανθασμένοι. Μάλιστα υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας θεωρούν σκόπιμο τον υπολογισμό των οικονομικών, προκειμένου να παρουσιασθεί πλεόνασμα. Να σημειωθεί οτι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης διαφήμιζε δεόντως πλεόνασμα κοντά στα 250 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, υπήρχε μαύρη τρύπα 30 εκατ. ευρώ.

Από τον πρώτο έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκε – όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr- ότι πρόκειται για αγορές που έγιναν από το νοσοκομείο σε υλικά και αναλώσιμα, αλλά δεν είχαν τιμολογηθεί ποτέ.

Γεγονός που σημαίνει ότι ενώ αγοράσθηκαν υλικά για τις ανάγκες του νοσοκομείου, αυτά δεν εμφανίσθηκαν ποτέ λογιστικά αφού δεν είχαν κοπεί ποτέ τα απαραίτητα τιμολόγια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ πριν λίγους μήνες με τροπολογία που προωθήθηκε επιτρεπόταν η μεταχρονολογημένη τιμολόγηση στα νοσοκομεία, το πρόβλημα φαίνεται ότι και πάλι δεν λύθηκε, αφού πολλά μεγάλα νοσοκομεία εμφανίζουν μαύρες τρύπες στα οικονομικά τους. Γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τους.

Με βάση αξιόπιστες πηγές του ethnos.gr εκτιμάται ότι η μαύρη τρύπα στο ΕΣΥ που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο έλεγχος συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξει ένα συνολικό πόρισμα που θα δείχνει την οικονομική κατάσταση όλου του ΕΣΥ.

ΣΧΟΛΙΑ