Κορωνοϊος-Πάτρα: Μέσα στο εξάμηνο τα αποτελέσματα των μελετών για το αντιφυματικό εμβόλιο

Μπορεί να προστατεύει από τον COVID-19; Την Παρασκευή ξεκινούν οι κλινικές μελέτες

Στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες θα έχουμε νέα, σχετικά με τις κλινικές μελέτες που ξεκινούν την Παρασκευή και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, για το εμβόλιο κατά της φυματίωσης και τη χρησιμοποίησή του προκειμένου να «χτυπήσει» και τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την επίκουρη Καθηγήτρια, Λοιμωξιολόγο, Κ. Ακινόσογλου, μέλος της ομάδας του Χ. Γώγου, για το εμβόλιο αυτό υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, δεν είναι όμως το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί αμιγώς για τον κορωνοϊο!

Υπενθυμίζεται πως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του BCG, έχουν αποδειχθεί ότι παράγουν θετικά “ετερόλογα” ή μη ειδικά ανοσοποιητικά αποτελέσματα ,που οδηγούν σε βελτιωμένη ανταπόκριση έναντι άλλων παθογόνων.

Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ξεκάθαρα ότι χώρες χωρίς πρόγραμμα εμβολιασμού για τη φυματίωση, όπως Ιταλία, Ολλανδία και ΗΠΑ, είχαν μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα από COVID-19. Το ίδιο παρατηρήθηκε σε χώρες, που καθυστέρησαν να εντάξουν το εμβόλιο BCG, όπως το Ιράν (ξεκίνησε το 1984).

Αντιστρόφως, η Ιαπωνία είχε μια από τις πρώτες περιπτώσεις του COVID-19, αλλά διατηρεί χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας παρά την μη εφαρμογή των πιο αυστηρών μορφών κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η Ιαπωνία εφαρμόζει τον εμβολιασμό BCG από το 1947.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ερευνητές σε άλλες χώρες είναι πως, η ευρεία χρήση του εμβολίου BCG σε έναν πληθυσμό θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των φορέων και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα θα μπορούσε να λειτουργήσει για να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη διάδοση του COVID-19.

ΣΧΟΛΙΑ