ΕΙΝΑ: Μεγάλο πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων

Στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας (ΕΙΝΑ), ζητώντας την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον ενός επιπλέον αναισθησιολόγου.

Οπως τονίζουν, το πρόβλημα θα μεγιστοποιηθεί από τις αρχές Μαρτίου, με την συνταξιοδότηση ενός ακόμα αναισθησιολόγου:

«Οι υπηρετούντες Αναισθησιολόγοι (Συντονιστής διευθυντής, δύο διευθυντές, μία Επιμελήτρια. Β) καλύπτουν καθημερινά την λειτουργία 2-3 χειρουργικών αιθουσών, ιατρείου προεγχειρητικού ελέγχου ασθενών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εκτιμήσεις νοσηλευομένων ασθενών, εφημερίες, διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, δύσκολες φλεβοκεντήσεις τόσο στο τακτικό ωράριο όσο και κατά την διάρκεια της εφημερίας σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Ο φόρτος εργασίας ανά αναισθησιολόγο είναι μεγάλος και έχει υπερβεί προ πολλού τις συνθήκες για την ασφαλή χορήγηση αναισθησίας, κάλυψης των χειρουργείων, την διενέργεια ιατρικών πράξεων και παρακολούθησης των παιδιατρικών ασθενών. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την αποχώρηση της μοναδικής επικουρικής ιατρού και την αναρρωτική άδεια της συντονίστριας Διευθύντριας, ενώ επίκειται η συνταξιοδότηση ενός ακόμα  αναισθησιολόγου.

Για την ασφάλεια των ασθενών, από τις αρχές Μαρτίου, οι ελάχιστοι εναπομείναντες  αναισθησιολόγοι του τμήματος προχωρούν στη λειτουργία μιας μόνο χειρουργικής αίθουσας για την πραγματοποίηση όλων των περιστατικών: επειγόντων, εκτάκτων και τακτικών, έως την πρόσληψη τουλάχιστον ενός επιπλέον αναισθησιολόγου.

Ως Ε.Ι.Ν.Α  θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα και τον αγώνα των συναδέλφων αναισθησιολόγων, καλούμε  το Υπουργείο Υγείας, την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την διοίκηση του νοσοκομείου να σταματήσουν επιτέλους την διαρκή απαξίωση του νοσοκομείου μέσα από την χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, ειδικά για ένα παιδιατρικό νοσοκομείο που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Οι προσωρινές και απαράδεκτες λύσεις για πρόσληψη ιδιωτών αναισθησιολόγων με μπλοκάκι όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δημιουργούν πολλά περισσότερα.

Απαιτούμε:

-Να αλλάξει άμεσα ο απαρχαιωμένος οργανισμός του Καραμανδάνειου που προβλέπει μόνο τέσσερις οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ οι πραγματικές λειτουργικές ανάγκες είναι πέον πολλαπλάσιες

-Άμεση στελέχωση με μόνιμο ιατρικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου με άμεση προτεραιότητα το αναισθησιολογικό

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κάλυψη με όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.»

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ