Βροχή αλλαγών στην Υγεία: Για ΕΚΑΒ, κάπνισμα, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και φάρμακα

Βροχή τροπολογιών καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.

Ειδικότερα μέσα στις τροπολογίες οι οποίες θα κατατεθούν με τη μορφή νομοσχεδίου περιλαμβάνονται τα εξής:

Συγχώνευση του ΕΚΑΒ με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Ένα θέμα που είχε αναδείξει το ethnos.gr, και με το οποίο δημιουργείται ένας νέος φορέας που θα αναλάβει τον συντονισμό των ασθενοφόρων της χώρας και των κρίσεων έπειτα από φυσικές καταστροφές, τη διαχείριση των κλινών σε ΜΕΘ, αλλά και τον συντονισμό όλων των νοσοκομειακών μονάδων.

Ειδικό άρθρο θα προβλέπει τη μετατροπή του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ -νυν Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)- σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Στόχος, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, είναι να μπορούν, όπως στο παρελθόν, να γίνονται προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με διαδικασίες-εξπρές για τα νοσοκομεία, και ειδικά για τις εντατικές.

Η νέα ρύθμιση του Βασίλη Κικίλια θα τροποποιεί τον τρόπο τιμολόγησης ώστε να επέλθει ισορροπία και να μη γίνουν χιλιάδες αυξήσεις σε φάρμακα, παρά μόνο όπου δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά με βάση τα όσα ισχύουν στις τιμές της υπόλοιπης Ευρώπης.

Επίσης, ειδικό άρθρο θα προβλέπει την ελάφρυνση από επιβαρύνσεις και επιστροφές (claw back) για φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες θα επενδύουν στη χώρα. Ένα θέμα το οποίο είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, μεταξύ των ρυθμίσεων που θα γνωστοποιηθούν εντός της ημέρας και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση θα είναι και μέτρα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου όπως πρόστιμα κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ