Το επικίνδυνο φαινόμενο στην Αλάσκα που έχει τη σφραγίδα της κλιματικής αλλαγής

Ποταμοί στην Αλάσκα, που κανονικά είναι παγωμένοι τέτοια εποχή, φέτος έχουν ροή, καθώς οι πάγοι έλιωσαν νωρίτερα από ποτέ μετά τον ζεστό χειμώνα και τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

Στην πόλη Nenana , ο πάγος στον ποταμό Tanana έγινε νερό κι άρχισε να ρέει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Κι αυτό, όπως μεταδίδει το Reuters, είναι το νωρίτερο που έχει καταγραφεί στα 102 χρόνια ιστορίας του Nenana Ice Classic. Σε αυτόν τον άτυπο διαγωνισμό στοιχήματος, οι συμμετέχοντες προβλέπουν πότε θα λιώσει ο πάγος σε ένα συγκεκριμένο σημείο και θα βυθίσει ένα ξύλινο τρίποδο που είναι εκεί τοποθετημένο.

View image on Twitter

View image on Twitter

NWS Fairbanks

@NWSFairbanks

The tripod at Nenana started to move this eve. As of 7:38 PM AKDT it still hadn’t stopped the clock. Once it goes, this will undoubtedly be the earliest breakup on record. The previous record occurred on April 20th in 1940 and 1998. (Image courtesy of Nenana Ice Classic).

18 people are talking about this

Το προηγούμενο ρεκόρ για το λιώσιμο του Tanana ήταν στις 20 Απριλίου, και είχε καταγραφεί το 1998 και το 1940.

Αντίστοιχο ρεκόρ με πρόωρο λιώσιμο των πάγων καταγράφηκε την Παρασκευή στον ποταμό Kuskokwim, στην πόλη Bethel στα νοτιοδυτικά. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2016 και ήταν στις 20 Απριλίου. Φέτος ο πάγος έσπασε την Παρασκευή 12 Απριλίου και είναι το νωρίτερο που καταγράφεται εδώ και 92 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, και στους δύο ποταμούς ο πάγος λιώνει περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι τη δεκαετία του ’60, χωρίς να λάβει κανείς υπόψη τα φετινά ρεκόρ.

Ο χειμώνας ήταν εξαιρετικά ζεστός στην Αλάσκα, ο πάγος έφτασε κοντά στο ιστορικό χαμηλό στη θάλασσα Μπέρινγκ.

Όπως προειδοποιεί ο Brian Brettschneider, ερευνητής του κλίματος στο Κέντρο Αρκτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Αλάσκα, το ότι οι πάγοι λιώνουν τόσο νωρίς αντανακλά τη μακροπρόθεσμη κλιματική αλλαγή στην Αλάσκα.

«Είναι ακόμα ένα δείκτης του πόσο ζεσταίνεται η Αλάσκα» σχολίασε.

Αυτή η εξέλιξη για τις απομακρυσμένες κοινότητες της Αλάσκας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς δεν υπάρχουν εκτεταμένα οδικά δίκτυα.

Οι περισσότεροι κάτοικοί τους χρησιμοποιούν τους παγωμένους ποταμούς για τη μετακίνησή τους, με snowmobiles ή άλλα αντίστοιχα οχήματα χιονιού.

«Εάν δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε πάνω στα ποτάμια, είμαστε 100% εξαρτημένοι από τη μετακίνηση από αέρος, που κοστίζει πολύ» εξήγησε ο Mark Leary από τη φυλή Yupik.

Τον Μάρτιο, όταν η κατάσταση στον πάγο του ποταμού Kuskoskwim θύμιζε ήδη συνθήκες Μαΐου, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν τα οχήματά τους έσπασαν τον πάγο κι έπεσαν μέσα στο νερό.

ΣΧΟΛΙΑ