Kάρι με μελιτζάνες, γλυκοπατάτες και κουνουπίδι

Συστατικά

Για τη πάστα μπαχαρικών

  • 1 φλ. φρέσκο κόλιανδρο χοντροκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδα
  • 4 κουταλιές καρύδα αποξηραμένη (ινδοκάρυδο)
  • 1 κουταλιά φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. αμύγδαλα ωμά
  • 2 κουταλιές πάστα ντομάτας
  • 4 κουταλάκια μίγμα μπαχαρικών από τις υπεραγορές
  • 2 κουταλάκια κύμινο αλεσμένο
  • 2 κουταλάκια κόλιανδρο ξηρό,αλεσμένο
  • ½ κουταλάκι τσίλι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι κιτρινόριζα
  • 1 κουταλιά ηλιέλαιο
  • 3 κουταλιές νερό

Για το κάρι

  • 2 κουταλιές ηλιέλαιο
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
  • 200ml ντομάτα περαστή από συσκευασία
  • 400ml γάλα καρύδας
  • 1 μέτρια γλυκοπατάτα, κομμένη σε κυβάκια, 1 ½ -2 εκ περίπου
  • 1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια, 1 ½ -2 εκ περίπου
  • ½ μέτριο κουνουπίδι, χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
  • 2 ½ φλ. ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι

Βήματα

  •  Φτιάχνετε την πάστα μπαχαρικών βάζοντας όλα τα υλικά στον κάδο ενός μπλέντερ και αλέθοντας σε δυνατή ταχύτητα. Αν σας δυσκολεύει προσθέτετε ακόμα λίγο νερό. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα βάζετε το ηλιέλαιο σε μέτρια- δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Βάζετε την πάστα μπαχαρικών που αλέσατε νωρίτερα και σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς για 1 λεπτό περίπου.
  • Προσθέτετε την ντομάτα και το γάλα καρύδας. Ανακατεύετε να πάρουν μια βράση και βάζετε τη γλυκοπατάτα, τη μελιτζάνα και το κουνουπίδι. Τα ανακατεύετε όλα μαζί και περιχύνετε με το ζωμό. Αλατίζετε το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
  • Σιγοψήνετε το κάρι για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά. Αν δείτε ότι το κάρι είναι πολύ παχύρρευστο τότε προσθέτετε ακόμη λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών.
  •  Αν είναι πολύ νερουλό, τότε ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα να εξατμιστεί το περιττό νερό.Δοκιμάζετε ένα κομματάκι μελιτζάνα και προσαρμόζετε το πόσο καυτερό το θέλετε, προσθέτοντας ακόμα λίγη σκόνη τσίλι αν χρειάζεται. Μεταφέρετε το κάρι σε πιατέλα σερβιρίσματος. Γαρνίρετε αν θέλετε με Cashews, φρέσκο κόλιανδρο και καυτερές πράσινες πιπερίτσες. Σερβίρετε με ρύζι.

ΣΧΟΛΙΑ