Φιλέ μινιόν με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες

Με αρωματικά βότανα

Υλικά

  • 4 φιλέ μινιόν (Fillet Mignon), σε χοντρές φέτες
  • 85 γρ. καλή μουστάρδα από κρασί και εστραγκόν
  • 30 γρ. κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 μικρή σκ. σκόρδο, τριμμένο
  • 50 γρ. περίπου μαυροδάφνη
  • 80 γρ. ζωμό κρέατος, χωρίς λίπος
  • 3 κ.σ. γούστερ σως
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.σ. διάφορα πιπέρια, θρυμματισμένα (προαιρετικά)

Για τις πατάτες

  • 12 πατάτες, μικρές
  • 55 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ρίγανη, ψιλοκομμένη ή θυμάρι
  • 1 κ.γλ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. δενδρολίβανο, τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Αρχικά, αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα αλείφουμε με λίγη μουστάρδα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα φιλέτα και τα σωτάρουμε για 5 λεπτά περίπου και από τις δύο πλευρές.

  • Στη συνέχεια, τα σβήνουμε με το κρασί.
  • Ρίχνουμε το ζωμό, αφού πρώτα τον ανακατέψουμε με τη μουστάρδα και τη γούστερ σως.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μερικά λεπτά ακόμη ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει η σάλτσα μας.

Έπειτα, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε όπως είναι (με την φλούδα) σε ένα αλουμινόχαρτο.

Τις καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο γκριλ, ώσπου να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

  • Μόλις μαλακώσουν, καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε τέταρτα.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Μετά ρίχνουμε στο ελαιόλαδο τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι, και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να ζεσταθεί το λάδι και να πάρει αρώματα!

Περιχύνουμε τις πατάτες με το αρωματισμένο ελαιόλαδο και τις σερβίρουμε αμέσως μαζί με το φιλέ μινιόν.

ΣΧΟΛΙΑ