Το ριζότο του χειμώνα

Με φουντούκια και σταφίδες

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 200 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 500 γρ. ζωμός κότας
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 80 γρ. τριμμένη­ παρμεζάνα
  • 50 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 80 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 50 γρ. φουντούκια σπασμένα
  • 4 κ.σ. ξίδι λευκό βαλσάμικο
  • 20 γρ. ­βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Καβουρδίζουμε για 10 λεπτά τα φουντούκια στο φούρνο­, στους 160 °C.
  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τις σταφίδες με το ξίδι, προσθέτουμε το ζωμό και τον διατηρούμε σε σημείο βρασμού.
  • Σοτάρουμε σε άλλη κατσαρόλα το ρύζι με λίγο ελαιόλαδο για τρία λεπτά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε ελαφρά, τα αφήνουμε για ένα λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί τελείως, προσθέτουμε μια κουτάλα ζωμό –ίσα που να καλύπτει το ρύζι–, περιμένουμε να εξατμιστεί κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γίνει το ρύζι, περίπου για 15 λεπτά.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε τις σταφίδες, τα φουντούκια, το βούτυρο, το μασκαρπόνε και την παρμεζάνα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα για μισό λεπτό και στη συνέχεια ανακατεύουμε, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

ΣΧΟΛΙΑ