Μοσχαράκι νουά κατσαρόλας

Θα το συνοδεύσετε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας

Υλικά

  • 2 κιλά μοσχαρίσιο νουά
  • 4 μέτρια κρεμμύδια ολόκληρα
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 3 μεγάλα καρότα χοντροκομμένα
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 6 κόκκοι μπαχάρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό (από την ποικιλία Chardonnay)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το ρύζι

  • 2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 2 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορο

Διαδικασία

Κόβετε τις τρεις σκελίδες σκόρδου σε μπαστουνάκια και αφού κάνετε στο κρέας μικρές τρύπες με μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία, τις γεμίζετε με τα μπαστουνάκια του σκόρδου και μετά το αλατοπιπερώνετε.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Το σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμισθεί το οινόπνευμα προσθέτετε όλα τα μυρωδικά, τα καρότα, το σέλινο, τις πατάτες και το ξινόμηλο. Συμπληρώνετε με νερό, μέχρι να μισοκαλυφθεί το κρέας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1½ ώρα μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.

Για το ρύζι: Πλένετε το ρύζι σε κρύο νερό και το στραγγίζετε. Σε κατσαρόλα σοτάρετε το ρύζι με δύο κουταλιές βούτυρο μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το ζωμό και αλάτι, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε μέχρι να απορροφήσει το ζωμό.

Σε τηγάνι σοτάρετε με λίγο βούτυρο τον κουκουναρόσπορο έως ότου ξανθύνει. Αποσύρετε από τη φωτιά το ρύζι, προσθέτετε τον κουκουναρόσπορο και ανακατεύετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνετε το ρύζι να ξεκουραστεί πριν το σερβίρετε.

Όταν ψηθεί το νουά, το μεταφέρετε σε πιατέλα. Αφαιρείτε από τη σάλτσα τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι και την περνάτε από το μπλέντερ ή τη μηχανή του πουρέ. Ξαναβάζετε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με μια κουταλιά βούτυρο, ανακατεύετε και ανάλογα με το πόσο ρευστή τη θέλετε, προσθέτετε λίγο νερό.

Κόβετε το κρέας σε φέτες, το περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίρετε συνοδεύοντας με το ρύζι.

ΣΧΟΛΙΑ